Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bratislavskí poslanci sa dohadujú, či mesto mohlo vyhrať súd o PKO

Na archívnej snímke asanácia budov Parku kultúry a oddychu (PKO) na Dvořákovom nábreží v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Niektorí tak chceli zaradiť na dnešné rokovanie zastupiteľstva bod, kde by si rozhodnutie Najvyššieho súdu vysvetlili.

Bratislava 4. februára (TASR) – V bratislavskom mestskom parlamente dnes vznikli dohady o tom, či hlavné mesto ešte mohlo spor o búranie Parku kultúry a oddychu (PKO) vyhrať. Najvyšší súd (NS) SR, na ktorý samospráva ešte za minulého vedenia podala dovolanie, totiž vlani vec koncom októbra vrátil krajskému súdu na nové konanie. Primátor Ivo Nesrovnal ale vysvetlil, že o meritu veci sa nerozhodovalo.

"Najvyšší súd SR zrušil rozsudok Krajského súdu (KS) v Bratislave zo dňa 21. októbra 2014 a vrátil mu vec na nové konanie," potvrdil TASR hovorca KS Pavol Adamčiak. V októbri 2014 na krajskom súde vyniesli rozsudok, podľa ktorého je zmluva so spoločnosťou Henbury Development, vtedajším vlastníkom len pozemkov pod PKO, platná. Sudkyňa vtedy uviedla, že bratislavskí poslanci rozhodnutím o predaji pozemkov investorovi vyjadrili aj vôľu odstrániť objekty kultúrneho stánku. Mesto však ešte mohlo podať a aj podalo dovolanie na Najvyšší súd SR, či takéto rozhodnutie automaticky znamenalo aj zbúranie budov.

Primátor tvrdí, že mesto sa o rozhodnutí NS SR dozvedelo až 7. januára. "Išlo však len o procesnú výtku Najvyššieho súdu krajskému súdu, ktorý mu vyčítal zle formulovanú a zdôvodnenú otázku. To je všetko, vôbec nejde o meritórnu vec a žiadne šírenie poplašných správ, že mesto niečo ešte mohlo vyhrať," vysvetlil Nesrovnal s tým, že na podstatnej veci sa nič nemení.

Najvyšší súd SR vydal v dovolacom konaní rozhodnutie 27. októbra 2015. V polovici decembra minulého roku potom mestskí poslanci po zhruba osemhodinovej diskusii schválili predaj kultúrneho stánku developérovi za jedno euro. Mesto sa takto chcelo dohodnúť s investorom mimosúdne, keďže investor vyčísľoval svoje pohľadávky voči samospráve na viac než 43 miliónov eur. Henbury hneď po dohode, medzi vianočnými sviatkami, objekty kultúrneho stánku začalo búrať.

Niektorí mestskí poslanci tak chceli zaradiť na dnešné rokovanie zastupiteľstva bod, kde by si rozhodnutie Najvyššieho súdu SR vysvetlili. "Ak sa tu 10. decembra vnútilo poslancom hlasovanie o mimosúdnej dohode na tému súdu, ktorý už vtedy mesto vyhrávalo, tak išlo o nejaký druh podvodu alebo zavádzania," domnieval sa Ján Budaj, predseda najväčšieho poslaneckého klubu.

Poslanci však nakoniec zaradenie takéhoto bodu neschválili. Od primátora chce Budaj aj tak vidieť rozhodnutie Najvyššieho súdu SR.

Decembrovým predajom mestských objektov kultúrneho stánku boli urovnané všetky vzájomné nároky, práva a pohľadávky hlavného mesta a investora. Na mieste PKO tak má teraz vyrásť červené futuristické planetárium a mediatéka, spolu s bytmi a administratívnymi priestormi. Celkovo má River Park 2 zabrať 72.000 štvorcových metrov nadzemných plôch, planetáriu a mediatéke architekti vyčlenili len 2000.