Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Dnes zhasne Bratislavský hrad

Bratislavský hrad Foto: TASR

Poslaním kampane Hodina Zeme je zvýšiť povedomie verejnosti v oblasti klimatických zmien.

Bratislava 19. marca (TASR) – Symbolickým vypnutím osvetlenia Bratislavského hradu sa do projektu Hodina Zeme v sobotu 19. marca od 20.30 do 21.30 h zapojí aj Národná rada Slovenskej republiky. Jej predseda Peter Pellegrini vyjadril tejto celosvetovej kampani Svetového fondu ochrany prírody opätovne svoju podporu a súhlasil so zhasnutím dominanty hlavného mesta.

"Ochrana životného prostredia by už nemala byť v 21. storočí len frázou, ale aktívnou snahou a zodpovednosťou celej spoločnosti," povedal P. Pellegrini.

Na 60 minút vypnú aj osvetlenie Primaciálneho námestia, veže Starej radnice či Dómu sv. Martina. TASR o tom informovala Katarína Kohútiková z oddelenia marketingu a komunikácie Bratislavy.

Ešte pred aktom si však Bratislavčania budú môcť na Primaciálnom námestí vyskúšať vybicyklovať energiu na výrobu cukrovej vaty, hudby či svetla. Sprievodný program sa tam začne o 18.00 h. Samotný ceremoniál symbolického zhasnutia dominánt Bratislavy potom odštartuje o 20.15 h. Ponorené do tmy budú presne hodinu od 20.30 h.

"O 20.30 h na Primaciálnom námestí začne svoj nočný swingový koncert kapela Funny Fellowes a takisto odštartuje symbolická cyklojazda Hodiny Zeme," priblížila Kohútiková. Cyklojazda povedie zhasnutými dominantami a štartovať bude na Primaciálnom námestí. Cyklistom počas jazdy zahrajú bubeníci z kapely La3No Cubano, ktorí sa povezú na kargobajkoch. O 20.30 h sa tiež Bratislavčania môžu zapojiť do zapaľovania sviečok na podporu hlavnej myšlienky kampane.

Poslaním kampane je zvýšiť povedomie verejnosti v oblasti klimatických zmien. Vypnutie osvetlenia predstavuje symbolickú výzvu ľuďom, aby si uvedomili, že k zlepšeniu môže prispieť každý z nás. Do akcie sa po celom svete zapájajú samosprávy, firmy, školy aj jednotlivci. Cieľom je poukázať na rýchle spotrebovávanie prírodných zdrojov, globálne otepľovanie, klimatické zmeny a znečistenie.

V minulom roku sa do neho zapojilo 7000 miest v 162 krajinách, vrátane Slovenska. Slovenská republika sa do Hodiny Zeme zapojí po siedmykrát. Hlavným organizátorom Hodiny Zeme na Slovensku je Sekcia ochrany pred svetelným znečistením SAS pri SAV, Slovenský zväz astronómov a od roku 2016 aj v spolupráci s WWF Slovensko.