Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

VIDEO: Na Bratislavskom hrade sa začali vianočné trhy

Na snímke zľava podpredsedovia NR SR Andrej Hrnčiar, Martin Glváč, predseda NR SR Andrej Danko, podpredseda NR SR Béla Bugár a vedúci kancelárie NR SR Daniel Guspan počas slávnostného otvorenia vianočných trhov na nádvorí Bratislavského hradu v rámci podujatia Advent na hrade 27. novembra 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Súčasťou podujatia bude živý betlehem, hudobná produkcia a výzdoba.


Bratislava 27. novembra (TASR) - Ľudia môžu od dnešného dňa navštíviť vianočné trhy na Bratislavskom hrade. Doteraz takú možnosť nemali, ide o novú tradíciu. Pridajú sa k trhom, ktoré sú v historickom centre Bratislavy. Program Adventu na hrade bude každý deň až do 18. decembra.

K dispozícii je 12 stánkov, umiestnené sú na Západnej terase. Súčasťou podujatia bude živý betlehem, hudobná produkcia a výzdoba. Návštevníci tu nájdu aj tradičnú medovinu, varené víno či kapustnicu.

"Vo veľkých metropolách okolie hradov a námestí žije. Som rád, že hrad, jeho nádvoria neostanú počas vianočných dní pusté," povedal dnes na tlačovej konferencii predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Nad trhmi na Bratislavskom hrade prevzal záštitu. Danko chce, aby túto tradíciu zachoval aj jeho nástupca. "Nejde o elitárske trhy, sú pre všetkých," povedal.

Kancelária NR SR prenajala priestory na vianočné trhy za 16.350 eur, podujatie teda neplatí. Výnos z prenájmu pošle do štátnej pokladnice. Advent na hrade organizuje spoločnosť Fimas, ktorá hradí všetky náklady súvisiace s organizovaním takéhoto eventu. V rámci prenájmu sa zaviazala urobiť aj bohatý program pre návštevníkov hradu.

Návštevníci trhov, ktorým sa nebude chcieť prísť pešo alebo MHD, budú môcť parkovať v okolí Bratislavského hradu. Do garáži na hrade sa nedostanú. Ešte nie sú sprístupnené pre verejnosť z dôvodu stále prebiehajúcich podujatí slovenského predsedníctva v Rade EÚ.