Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Bratislavský kraj bude už po siedmy raz očkovať proti HPV vírusu

Archívnej snímka z očkovania proti HPV vírusu v zdravotnom stredisku v Bratislave Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ľudský papilomavírus (HPV) môže spôsobiť rakovinu u oboch pohlaví.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) bude po siedmykrát očkovať proti HPV vírusu. Očkovať bude 8. decembra v zdravotnom stredisku na Rovniankovej ulici v Petržalke. Zaočkuje nielen záujemcov o prvé dávky, ale aj tých, ktorí sa prídu preočkovať. Odporúča však vopred sa zaregistrovať. Novinkou bude očkovanie v Malackách.

"Prevencia je veľmi dôležitá v každom veku. Často býva lacnejšia ako následná liečba. S prevenciou súvisí aj osveta. Stále prevláda tendencia, že je to tabu. Nie je to však správna cesta. Preto robíme osvetu a zdôrazňujeme, aký význam má prevencia a očkovanie," skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

Ľudský papilomavírus (HPV) môže spôsobiť rakovinu u oboch pohlaví. Okrem rakoviny krčka maternice sú to aj iné nádory, rakovina vagíny, penisu alebo konečníka. Očkovanie je preto vhodné pre obe pohlavia a pre všetky vekové kategórie od deväť rokov.

Očkovacia schéma je pre deti do 15 rokov dvojdávková a trojdávková pre starších ako 15 rokov. Očkovanie proti HPV je bezplatné, teda hradené zo zdravotného poistenia, pre všetky 12-ročné deti. Od 1. decembra 2023 je plne hradená aj pre 13- a 14-ročných. Staršie deti a dospelí si vakcínu musia uhradiť.

Kraj bude očkovať od 13.00 h. Novinkou je, že v rovnakom dni i čase bude BSK očkovať aj v Malackách na Nádražnej ulici, v ambulancii primárnej starostlivosti pre deti.

Prevencia a osveta sú súčasťou schválenej stratégie rozvoja zdravotnej starostlivosti na území kraja na najbližšie roky.