Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Bratislavský kraj má ďalšíe ďalšie bezpečné priechody pre chodcov

priechod Foto: BSK

Inteligentné priechody pre chodcov sú výrazné, nasvietené zvrchu, pričom osvetlenie má intenzitu 8000 lumenov, teda ako jasný biely deň.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vybudoval ďalších 12 inteligentných priechodov pre chodcov. Tie majú zvýšiť bezpečnosť na cestách II. a III. triedy, teda vozovkách patriacich kraju.

"S budovaním bezpečných priechodov na frekventovaných cestách sme začali minulý rok, tento rok pribudlo ďalších 12 priechodov - štyri v pezinskom, štyri v malackom a štyri priechody v seneckom okrese. Najmä v noci majú veľké opodstatnenie, pretože vďaka výraznému nasvieteniu je vidieť chodcov už z diaľky," priblížil predseda BSK Pavol Frešo.

Inteligentné priechody pre chodcov sú výrazné, nasvietené zvrchu, pričom osvetlenie má intenzitu 8000 lumenov, teda ako jasný biely deň. Svetlá sa automaticky zapnú, akonáhle príde chodec k priechodu, zároveň sa rozsvietia aj diódové svetlá zabudované vo vozovke a výstražné zvislé dopravné značenie. Zariadenia sú napojené na obecné osvetlenie a ich spotreba je minimálna, nakoľko ide o diódovú technológiu. Náklady na jeden priechod sú cca 15.000 eur.

BSK vyberal lokality podľa toho, kde je bezpečnosť chodcov najviac ohrozená, a tiež vychádzal z dopravných štatistík nehodovosti. Pri výbere lokalít spolupracovala s okresnými dopravnými inšpektorátmi v Pezinku, v Senci aj v Malackách.

Na opravu a údržbu ciest II. a III. triedy má BSK v tomto roku vyčlenených 13 miliónov eur. Okrem bezpečných priechodov pre chodcov zrekonštruoval poškodené priepusty v obci Láb, dokončila sa rekonštrukcia havarijného stavu priepustu na ceste medzi Vinosadmi a Modrou. V Stupave bolo zrevitalizované cestné teleso a upravené priekopy, v Šenkviciach boli sanované zosúvajúce sa svahy. Počas celého roka opravil BSK vyše 45.000 m2 výtlkov.

TASR informoval hovorkyňa BSK Ivety Tyšlerová.