Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Starostovia, ktorí podporujú P. Freša, pozývajú voličov do 2. kola

Predseda opozičnej strany SDKÚ-DS Pavol Frešo vhadzuje volebný lístok do urny vo volebnej miestnosti v 1. kole volieb do orgánov samosprávnych krajov v Bratislave, 9. novembra 2013. Foto: TASR/Michal Svítok

Súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa stal víťazom prvého kola krajských volieb.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Starostovia z Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorí podporujú v druhom kole volieb do vyšších územných celkov súčasného predsedu BSK Pavla Freša (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS a SZ), vyzvali na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave občanov, aby 23. novembra prišli k volebným urnám.

"Chcel by som vyzvať ľudí, aby prišli voliť a podporili toho, kto pozná kraj," povedal starosta Vajnôr Ján Mrva, podľa ktorého Freša aktívne podporuje približne tretina starostov a primátorov v BSK. Pri rozdeľovaní podpory zo strany BSK podľa neho v aktuálnom volebnom období postupoval spravodlivo a neuprednostňoval pravicových starostov.

Podľa starostky Devína Ľubice Kolkovej je Frešo politik, ktorý bol najčastejšie na mieste, kde sa buď konala nejaká akcia, alebo vznikol problém. V prípade Devína sa to podľa nej ukázalo napríklad počas povodní. "Aktuálne sa zaoberáme postrekmi proti komárom, ktoré by sme nemohli riešiť vlastnými silami. Plánuje sa u nás oprava cyklotrasy, župa má na to vyčlenené prostriedky," spomenula.

Frešo vyzdvihol spoluprácu BSK a samospráv, ktorá podľa neho okrem iného umožní v budúcnosti zvýšiť čerpanie eurofondov. "Tým, že vzorovým spôsobom čerpáme eurofondy, BSK sa stal lídrom v čerpaní toho mála, čo má," upozornil s tým, že Bratislava ako relatívne bohatý región, má komplikovanejší prístup k európskym zdrojom. "BSK potrebuje podporu a dôveru starostov a primátorov," uzavrel Frešo.

Súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa stal víťazom prvého kola krajských volieb. Získal v nich 48,41 percenta hlasov, čo znamená, že postúpil do druhého kola, ktoré sa uskutoční v sobotu 23. novembra. Stretne sa v ňom s Monikou Flašíkovou Beňovou (Smer-SD), ktorá v prvom kole volieb získala 24,07 percenta hlasov.