Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bratislavský Lamač bude hospodáriť s tromi miliónmi eur

Lamač pri príchode smerom od Patrónky Foto: FOTO TASR - Renáta Minová

Návrh rozpočtu na rok 2016 schválili poslanci Lamača na zasadnutí miestneho zastupiteľstva.

Bratislava 28. januára (TASR) - Bratislavský Lamač bude v tomto roku hospodáriť s mierne prebytkovým rozpočtom. Návrh rozpočtu na rok 2016 s očakávanými príjmami vo výške 3.015.267 eur a výdavkami vo výške 3.015.060 eur schválili poslanci Lamača na dnešnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva (MZ).

Takmer polovica výdavkov, presne 1.422.339 eur, je určených pre oblasť vzdelávania. Lamač v rámci výdavkov alokuje aj čiastku 10.000 eur pre projekt Lamačskí nulťáci, ktorý má uľahčiť deťom prechod z materskej do základnej školy.

Na údržbu a opravu komunikácií je v lamačskom rozpočte alokovaných 116.332 eur, na sociálne služby 111.046 eur. Na aktivity v oblasti životného prostredia má Lamač 76.319 eur, pre kultúru v mestskej časti 65.666 eur. Starosta Lamača Peter Šramko vysvetlil januárové schvaľovanie rozpočtu skutočnosťou, že na konci roka 2015 sa menila výška solidarity, teda príspevku štyroch veľkých mestských častí siedmim malým. "Museli sme počkať na definitívne schválenie novej sumy solidarity, aby sme nemuseli v januári meniť rozpočet na základe zmenených skutočností," vysvetlil starosta Lamača.

Predseda komisie financií, dopravy a podnikateľských aktivít MZ Radoslav Olekšák v rámci výdavkovej časti rozpočtu poukázal na to, že na celoročnú údržbu komunikácií (35.000 eur) i rozmiestnenie veľkokapacitných kontajnerov (26.000 eur) je vyčlenená vôbec najvyššia suma v histórii.

Prednostka Lamača Michaela Kövári Mrázová pri diskusii o rozpočte pripomenula snahy mestskej časti získať štátne granty na opatrovateľskú službu a vozidlo, ktoré by odkázaným seniorom rozvážalo stravu, taktiež grant Ministerstva financií SR na revitalizáciu budov i rezortu vnútra na kamerový systém. "V Lamači by sme radi v tomto roku inštalovali osem nových kamier," povedala prednostka s tým, že na prevenciu kriminality vo vlastnom rozpočte vyčlenila mestská časť takmer 30.000 eur.