Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislavský magistrát v pondelok odprezentuje nosný systém MHD

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR by malo do konca augusta povedať, či je projekt na NS MHD reálny, odborne odôvodnený a či v ňom mesto môže pokračovať.

Bratislava 16. marca (TASR) – Bratislavský magistrát chystá na pondelok 19. marca verejnú prezentáciu postupu prác na nosnom systéme mestskej hromadnej dopravy (NS MHD). Je určená pre širokú verejnosť a predstaví na nej najmä jeho prvú etapu, ktorá súvisí s rekonštrukciou Starého mosta a výstavbou koľajovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu v Petržalke.

Na rekonštrukciu 1. etapy trate železničná Hlavná stanica - Janíkov dvor podá mesto predbežnú žiadosť o nenávratný finančný príspevok do konca marca. Od Európskej únie bude žiadať približne 80 miliónov eur. "Bude nasledovať odborná oponentúra na úrovni ministerstva dopravy a na úrovni odborného poradcu Európskej komisie, spoločnosti JASPERS, ktorá nám pomôže k tomu, aby sme dopracovali žiadosť do finálnej podoby a podali to v júni," vysvetlil vo februári primátor Milan Ftáčnik.

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR by malo do konca augusta povedať, či je projekt na NS MHD reálny, odborne odôvodnený a či v ňom mesto môže pokračovať. "Keď dostaneme pozitívnu odpoveď, signálom bude, že Starý most dáme dolu ešte tento rok," dodal primátor.

Ako TASR informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy, verejná prezentácia projektu sa bude konať od 17.30 h v priestoroch kongresovej sály Technopolu. Zúčastní sa na nej primátor, dopravný inžinier mesta Tibor Schlosser, zástupca spoločnosti METRO, petržalský starosta Vladimír Bajan, mestskí i miestni poslanci či odborní pracovníci magistrátu a petržalského stavebného úradu.