Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislavský Starý most majú začať kolaudovať

Na snímke Starý most z bratislavského brehu Dunaja 16. decembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Magistrát priznáva, že na niektorých miestach sú chyby, avšak len drobné, ktoré majú byť do ukončenia kolaudačných konaní odstránené.

Bratislava 19. januára (TASR) – Nový bratislavský Starý most začínajú od stredy (20.1.) kolaudovať. Tvrdí to hlavné mesto s tým, že o pár dní neskôr by sa mala začať kolaudácia i ďalších častí nosného dopravného systému v Starom Meste a Petržalke. Magistrát priznáva, že na niektorých miestach sú chyby, podľa neho však len drobné, ktoré majú byť do ukončenia kolaudačných konaní odstránené.

Kolaudačné konanie sa má týkať viac ako 100 objektov. Na tie v Starom Meste sa kolaudácia podľa mesta začne 25. januára, v Petržalke zase 27. a 28. januára. "Termíny ukončenia kolaudačných konaní sú závislé od zákonných lehôt a stanovísk dotknutých orgánov," uviedla bratislavská hovorkyňa Ivana Skokanová.

Prechádzka po novom Starom moste (16. decembra 2015)


Mesto už v decembri podľa hovorkyne podalo žiadosti o kolaudáciu na viaceré stavebné úrady, na Bratislavský samosprávny kraj má byť žiadosť o kolaudáciu električkovej trate doručená v najbližších dňoch. Magistrát chce, aby mohla električka v smere zo Štúrovej ulice cez Šafárikovo námestie na Vajanského nábrežie v skúšobnej prevádzke jazdiť čo najskôr. "Pred podaním žiadosti o kolaudáciu trate na Starom moste a na petržalskej strane trate bolo zasa potrebné spraviť dynamické skúšky konštrukcie mosta. Tá bola spravená uplynulý víkend," dodala Skokanová.

Hlavné mesto si stavbu prevzalo od zhotoviteľa 16. decembra minulého roka. Primátor Ivo Nesrovnal vtedy tvrdil, že ak verejnosť zaregistruje na Starom moste alebo v jeho blízkosti robotníkov, nejde o dokončovanie stavebných prác, ale len o odstraňovanie chýb. Podotkol, že tie zhotoviteľ už odstraňuje na vlastné náklady. "Na Starom moste je to napríklad oprava náterov či dokončenie žulového obkladu v spodnej časti stavby na pilieri," povedala dnes hovorkyňa s tým, že do konca kolaudácie sa chyby odstránia.

Predseda najväčšieho poslaneckého klubu Ján Budaj ale pripomína, že nedokončené veci na moste sa tesne pred konečným termínom prekvalifikovali na chyby stavby. "Tie teraz mesto akože žiada opraviť. Týmto trikom mohol dodávateľ spolu s primátorom verejnosti tvrdiť, že stavba bola dokončená včas," zdôraznil.

Konzorcium troch firiem projekt realizovalo za 58,8 milióna eur bez DPH. Na financovaní projektu sa 85 percentami podieľa Európska únia, desiatimi percentami štát a piatimi percentami mesto. Európska únia pritom hradí len výdavky, ktoré sa vyskytli pred 31. decembrom 2015, a tie po tomto dátume už nebudú oprávnené, pripomenula Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Fakturovalo sa pritom priebežne.

Katarína Kohútiková z oddelenia komunikácie a marketingu hlavného mesta pre TASR uviedla, že projekt musí byť uvedený do prevádzky najneskôr do 31. marca 2017.