Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Bratislavský pomocný biskup J. Haľko navštívi iracký Kurdistan

Bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko,
archívna snímka
Foto: TASR/Igor Calpaš

Mons. Jozef Haľko vedie pracovnú skupinu slovenských biskupov, ktorá sa venuje utečeneckej kríze.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko navštívi v dňoch 22.-25. apríla iracký Kurdistan. Cieľom návštevy je osobná podpora a povzbudenie tímu Slovákov, ktorí na mieste pracujú a návšteva projektov, ktorých realizáciu na poslednom zasadnutí schválili slovenskí biskupi.

Zahraničná pracovná cesta biskupa Haľka sa začne v sobotu 22. apríla v Arbíle. Stretne sa s arcibiskupom Kirkúku a Sulajmáníje Júsifom Thomasom Mirkisom. V ďalších dňoch navštívi tábory vo viacerých irackých mestách. Čaká ho aj stretnutie s projektovým tímom STEP-IN, ktorý zahŕňa dve kliniky slúžiace utečencom v mestách Arbíl a Dahúk. Poskytujú tam lekársku pomoc pre desaťtisíce ľudí.

V Iraku bude biskupa Haľka sprevádzať manažér humanitárnej pomoci a rozvojovej spolupráce Slovenskej katolíckej charity Hugo Gloss.

Mons. Jozef Haľko vedie pracovnú skupinu slovenských biskupov, ktorá sa venuje utečeneckej kríze, a zároveň je predsedom Rady Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre pastoráciu Slovákov v zahraničí.

Biskup Haľko v Iraku osobne navštívi i projekty, ktoré podporili biskupi Slovenska. Na poslednom marcovom zasadnutí odsúhlasili podporu troch projektov Slovenskej katolíckej charity. Pomohli študentom, ktorí utiekli pred Islamským štátom, ďalej kresťanským rodinám a dali súhlas na zakúpenie čerpadiel pitnej vody pre studne slúžiace utečencom v obci Šerfadin a Usefa v irackom Kurdistane.

Návšteva biskupa J. Haľka nadväzuje na jeho vlaňajšiu cestu do Grécka, kde si prezrel utečenecké tábory.

Informáciu dnes poskytla Tlačová kancelária KBS v Bratislave.