Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: Bratislavský záchranca tisícok Židov už má svoju pamätnú tabuľu

Na snímke zľava predseda Ústredného zväzu Židovských náboženských obcí v SR Igor Rintel, minister kultúry SR Marek Maďarič a Egon Gál počas odhalenia pamätnej tabule venovanej bratislavskému záchrancovi Aronovi Grünhutovi na dome na Heydukovej ulici 7. októbra 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Aron Grünhut zorganizoval napríklad masový útek vyše 1300 ľudí do vtedajšej Palestíny, zaslúžil sa o zastavenie deportácií či zabezpečil úkryty pre masovo prenasledovaných Židov.


Bratislava 7. októbra (TASR) - Aj Bratislava má svojho Nicholasa Wintona. Je ním ortodoxný Žid Aron Grünhut, ktorý počas 2. svetovej vojny zachránil tisícky spoluobčanov.

Zorganizoval napríklad masový útek vyše 1300 ľudí do vtedajšej Palestíny, zaslúžil sa o zastavenie deportácií, zabezpečil úkryty pre masovo prenasledovaných Židov a ďalším tisíckam pomohol utiecť. Po komunistickom prevrate odišiel do Izraela. Odtiaľ bojoval za záchranu židovského kultúrneho dedičstva v rodnom meste. Zomrel v Tel Avive v roku 1974.

Od dnešného dňa má svoju pamätnú tabuľu na dome na Heydukovej ulici v Bratislave, kde býval a organizoval dôležité záchranné akcie. Na jej odhalení sa zúčastnil minister kultúry Marek Maďarič, ktorý si myslí, že je správne a užitočné vyzdvihovať osudy ľudí, ktorí vykonali niečo mimoriadne. "V ťažkých vojnových časoch s rizikom ohrozenia vlastného života konal hrdinsky a ľudsky," poznamenal Maďarič.

Rovnako spomenul jeho povojnové aktivity, ktoré sa týkali záchrany kultúrneho dedičstva bratislavských Židov, ako bol napríklad ortodoxný cintorín. Zaslúžil sa tiež o výstavbu novej ješivy a synagógy v Jeruzaleme s názvom Pressburg. Ješiva pokračuje v tradícii najstaršej bratislavskej židovskej školy preslávenej rabínom Chatamom Soferom.

Predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Igor Rintel poznamenal, že keď si pred rokom prečítal životný príbeh Arona Grünhuta, myslel si, že ide o mytológiu. "Čítal som príbeh, ktorému nebolo možné uveriť, že sa skutočne stal," dodal.

Jedno z jeho prvých zachránených detí sa neskôr stalo hlavným rabínom Jeruzalema a Izraela. "Dúfam, že odhalením pamätnej dosky príde k oživeniu Arona Grünhuta a že prispeje k tomu, aby sa na jeho meno nikdy nezabudlo," poznamenal.

Na obdobie 2. svetovej vojny a holokaustu si zaspomínal čestný predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Pavel Traubner. Ako poznamenal, do svojej rodnej Ilavy sa mohol vrátiť 8. mája 1945 spolu s rodičmi len vďaka pomoci množstva slušných ľudí. "Treba oceniť prácu Arona Grünhuta, ktorý urobil veľmi veľa, rovnako ako aj ďalších Slovákov, ktorí dostali ocenenie Spravodlivý medzi národmi za to, že boli slušní, čestní a snažili sa zachrániť svojich nevinných židovských spoluobčanov," zdôraznil.