Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Opatrenia na zamedzenie hluku z R1 pri obci Brehy má určiť štúdia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Štúdia poslúži ako podklad pre návrh konkrétnych protihlukových opatrení na danom úseku.

Brehy 2. februára (TASR) – Národná diaľničná spoločnosť (NDS) aktuálne hľadá prostredníctvom procesu verejného obstarávania zhotoviteľa hlukovej štúdie na úseku rýchlostnej cesty R1 pri obci Brehy. Štúdia poslúži ako podklad pre návrh konkrétnych protihlukových opatrení na danom úseku. Pre TASR to uviedla hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková s tým, že termín realizácie navrhnutých protihlukových opatrení je koniec júna 2024.

O kontrolné meranie hluku na R1 požiadala ešte začiatkom minulého roku Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR obec Brehy, a to po opakovaných sťažnostiach zo strany občanov. Žiadosť starostu Juraja Tencera ministerstvo prekvalifikovalo na podnet na výkon štátneho zdravotného dozoru a 22. marca 2021 vyzvalo NDS na vykonanie kontrolného merania. Objektívne merania hluku sa však z dôvodu poklesu intenzít cestnej dopravy v dôsledku pandémie nového koronavírusu uskutočnili až vlani na jeseň, pričom vykázali zvýšené hodnoty.

Vzdialenosť cesty od rodinných domov je niekde len asi 100 metrov,“ povedal pre TASR Tencer. Ako dodal, vybudovanie protihlukových bariér obec žiadala už na začiatku výstavby. Investor však argumentoval, že hlukovú bariéru budú tvoriť násypy s odbočovacími pruhmi. „Tie však hluk tlmia len čiastočne a iba v niektorých úsekoch,“ vysvetlil starosta. Podľa neho vybudovanie bariér je nutné na úseku s dĺžkou približne 200 metrov.