Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V obci Brehy došlo k ďalším zosuvom, situácia je však stabilizovaná

Na snímke odstraňovanie nánosov bahna z miestnej vozovky v obci Brehy pod svahom Foto: TASR/Alexandra Moštková

Hladina rieky Hron v obci stúpa. Podľa posledných meraní Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) hladina Hrona dosiahla v Brehoch výšku 255 cm.

Brehy 3. apríla (TASR) - Na svahu v obci Brehy v okrese Žarnovica došlo dnes vplyvom počasia k ďalším zosuvom menších častí pôdy. Ako pre TASR uviedol starosta Brehov Juraj Tencer, situácia v obci je však napriek menším zosuvom a stúpajúcej hladine Hrona zatiaľ stabilizovaná.

"Stav na svahu neustále monitorujeme, osobne som tam bol dnes štyri alebo päťkrát. Voda sa pomaly vyplavuje, zatiaľ nič nehrozí," objasnil Tencer aktuálny stav pri svahu.

Situáciu na svahu boli dnes ráno skontrolovať aj odborníci na svahy zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ). Ako uviedol Tencer, podľa geológov bolo príčinou zosunu svahu to, že pozostáva z ílovitej pôdy. "Ílovitý svah je na kamennom podloží a má sklon okolo 30 stupňov. Zemina sa na kamennom podloží šmýkala, následkom čoho došlo k zosuvu," vysvetlil Tencer a doplnil, že ílovitá pôda tiež do seba nedokázala po dažďoch a zime vsakovať vodu.

Hladina rieky Hron v obci stúpa. Podľa posledných meraní Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) hladina Hrona dosiahla v Brehoch výšku 255 cm. Tencer predpokladá, že rieka u nich dnes dosiahne výšku rovnajúcu sa prvému, možno aj druhému stupňu povodňovej aktivity.

V Brehoch voda na Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) zaplavila čiastočne dva rodinné domy, garáže, polia, záhrady a hospodárske budovy. Z lesa nad dedinou sa aj uvoľnil svah, následkom čoho došlo k zosuvu kameňov, vody a odhadom vyše 100 kubíkov zeminy na zastavanú časť obce. Počas troch dní obyvatelia obce v spolupráci s hasičmi a cestármi robili opatrenia proti opätovnému zosuvu svahu a čistili miestne a štátnu komunikáciu od bahenného nánosu.