Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V obci Brehy robia opatrenia, aby sa opäť nezosunul svah

Na snímke odstraňovanie nánosov bahna z miestnej vozovky v obci Brehy pod svahom Foto: TASR/Alexandra Moštková

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre žarnovický okres výstrahu druhého stupňa pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa. Trvať bude od dnes od 23.00 h až do odvolania.

Brehy 2. apríla (TASR) - V obci Brehy v žarnovickom okrese robotníci už druhý deň zabezpečujú pomocou malých drevených hrádzí územie pod svahom, aby sa nezopakovala situácia z 31. marca, keď sa pod vplyvom dažďa a snehu zosunul svah nad dedinou s približne asi 100 kubíkmi zeminy.

"S odstraňovaním následkov sme začali hneď nedeľu. Hasiči vyčistili priepusty pod cestami, z miestnych vozoviek odstránili nánosovú zeminu, kamenie a drevo," priblížil práce, ktoré sa už v dedine po zosunutí svahu urobili starosta obce Juraj Tencer.

Niektorí obyvatelia dnes ešte odstraňovali ťažkou technikou nánosy bahna z miestnej vozovky. Tesne pod svahom tiež pomocou malých drevených hrádzok zabezpečovali, aby voda zo svahu v prípade ďalšej prívalovej vlny netiekla nárazovo. "Podstatné je, aby sme zachytili kamene a stromy, ktoré sú tu zosunuté, aby nám neupchali tie priepusty," vysvetlil starosta a upozornil na to, že kvôli neprípustnému terénu nie je možné dostať sa tesne pod svah ťažkou technikou. "Zajtra by sem mali prísť odborníci z geologického ústavu z Bratislavy, odborníci na svahy a navrhnúť riešenia, ktoré by zabezpečili, aby sa situácia neopakovala," dodal Tencer.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre žarnovický okres výstrahu druhého stupňa pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa. Trvať bude od dnes od 23.00 h až do odvolania.

V Brehoch voda na Veľkonočnú nedeľu zaplavila čiastočne dva rodinné domy, garáže, polia, záhrady a hospodárske budovy. K ohrozeniu obyvateľov našťastie nedošlo.