Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

V Brehoch sa svah zosúval rýchlosťou viac ako 10 metrov za sekundu

Na snímke odstraňovanie nánosov bahna z miestnej vozovky v obci Brehy pod svahom Foto: TASR/Alexandra Moštková

V Brehoch voda na Veľkonočnú nedeľu zaplavila čiastočne rodinné domy, garáže, polia, záhrady a hospodárske budovy.

Brehy 4. apríla (TASR) - Kamenito-hlinitý prúd, ktorý vznikol zosuvom svahu v obci Brehy v okrese Žarnovica, sa pohyboval pomerne veľkou rýchlosťou, a to viac ako 10 metrov za sekundu. TASR informoval po stredajšej (3.4.) obhliadke lokality pri svahu geológ Pavel Liščák zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ).

Liščák konštatoval, že zosuv mal šírku približne 52 metrov, dĺžku 17 metrov a jeho plocha bola 964,7 metra štvorcového. "Vzhľadom na pomerne silný prítok do prehradeného údolia sa postupne už rozvoľnená zosunutá zemina nasýtila presakujúcou vodou, došlo k zmene konzistencie na kašovitú až tekutú a k náhlemu vzniku kamenito-hlinitého prúdu," uviedol Liščák. Tento prúd sa pohyboval dole údolím až po priepust rýchlosťou viac ako 10 metrov za sekundu a kapacitne nestačil odviesť pohybujúcu sa masu. "Tá sa preliala cez premostenie priepustu a ďalej tiekla dole pomerne strmou prístupovou asfaltovou cestou, prešla cez štátnu cestu spájajúcu Brehy s Rudnom nad Hronom a vliala sa do Hrona a tiež sa rozliala aj smerom k Brehom, keďže zvodidlá vytvorili prirodzenú bariéru. Tu zaplavila záhrady a čiastočne aj pivničné priestory v troch rodinných domoch," doplnil.

Starosta Brehov Juraj Tencer dodal, že zem v spomínanej lokalite bola po výdatných snehových zrážkach počas celej zimy nasiaknutá vodou a tá nemala po posledných dažďoch kam odtekať.

Pracovníci ŠGÚDŠ tiež navrhli možné riešenia úpravy lokality, aby sa situácia so zosuvom neopakovala. Podľa Liščáka je táto zosuvná hrádza neustále plná vody z potôčika a v záujme stabilizácie by bolo vhodné umožniť voľný prietok, teda preraziť túto hrádzku. Situáciu stabilizujú aj povalené buky. Tie odborníci zo ŠGÚDŠ odporúčajú ponechať zatiaľ nepopílené. "Prečistenie lokality by sa malo vykonať až po dlhšom časovom období, najlepšie v období relatívneho sucha," uzavrel Liščák.

V Brehoch voda na Veľkonočnú nedeľu (31.3.) zaplavila čiastočne rodinné domy, garáže, polia, záhrady a hospodárske budovy. Z lesa nad dedinou sa uvoľnil aj svah, následkom čoho došlo k zosuvu kameňov, vody a zeminy na zastavanú časť obce. Počas troch dní od 31. marca do 2. apríla obyvatelia obce v spolupráci s hasičmi a cestármi robili opatrenia proti opätovnému zosuvu svahu a čistili miestne a štátnu komunikáciu od bahenného nánosu.

Orovnica zaznamenala ďalší menší zosuv svahu

Obec Orovnica v okrese Žarnovica zaznamenala ďalší menší zosuv svahu. Ako pre TASR uviedla jej starostka Katarína Forgáčová, k zosuvu došlo v presne nezistený čas v blízkosti trafostanice. V obci zároveň aj naďalej platí druhý stupeň povodňovej aktivity.

"Približne polmetrový zosuv nám bol nahlásený len včera (3.4.), v ten istý deň sme boli lokalitu aj skontrolovať," uviedla ďalej Forgáčová a doplnila, že trafostanicu boli pozrieť aj zástupcovia zo spoločnosti Stredoslovenská energetika, a.s. "Zástupcovia si zatiaľ stanicu odfotografovali. K situácii by sa mal dnes vyjadriť aj technik, ktorý určí, či sa stanica obetónuje, alebo sa bude územie okolo nej naďalej len monitorovať," vysvetlila.

Situáciu v obci bude samospráva aj naďalej monitorovať. "Vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity by mal v obci platiť do 5., respektíve 6. apríla," uzavrela Forgáčová.

V hornej časti obce došlo uplynulý víkend k menšiemu zosuvu pôdy z lesného svahu. Zemina sa pre vodu zosunula cez les k rodinným domom na miestnu časť komunikácie. Škody na majetku obyvateľov podľa slov starostky obec nahlásené nemá. Druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásila samospráva 30. marca o 22.00 h.