Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: V Brestove opäť symbolicky pochovali basu

Pochovávanie basy. Foto: TASR/Michaela Zdražilová

Menšiu inscenáciu pochovávania basy každoročne pripravuje dedinská skupina Bačkare. Medzi stálych účastníkov akcie patrí preoblečená nevesta so ženíchom, folkloristi, striga či smrtka.


Brestov 25. februára (TASR) – Obyvatelia obce Brestov v Humenskom okrese dnes symbolicky, už po desiaty raz, pochovali basu. Ako pre TASR uviedla starostka Ľudmila Nováková, táto akcia patrí v obci k obľúbeným.

"Ľudia sa na tieto fašiangy prídu zabaviť, uzatvoriť tento čas a už sa začína od stredy pôst," vysvetlila. Menšiu inscenáciu pochovávania basy každoročne pripravuje dedinská skupina Bačkare. Medzi stálych účastníkov akcie patrí, ako tvrdí starostka, preoblečená nevesta so ženíchom, folkloristi, striga či smrtka, basu nesú pravidelne dvaja ľudia v dobových uniformách.

"Je to tak trošku tradícia tých našich predkov, ktorí tu pred nami boli a stretávali sa na dedine," spomenula s tým, že si stále zaspievali, zatancovali, niečo aj vypili. "Rozhodli sme sa pokračovať v tradícii tých našich starších a oni sa tomu tešia," skonštatovala. Ľudia túto akciu využívajú ako príležitosť stretnúť sa, porozprávať sa. "Poniektorí sú v zahraničí, iní v školách, ale stále sa pýtajú, kedy budú fašiangy. Aj dnes tu máme ľudí zo Žiliny a Bratislavy," doplnila. Obyvatelia, ktorí sa do obce prisťahovali z iných dedín, sa tiež radi prídu pozrieť.

Na lávke v centre dediny sa podľa Novákovej pred obedom najprv zišli obecní poslanci, ktorí pripravovali guľáš a iné zabíjačkové špeciality. Hlavný kuchár Peter Cerula pre TASR uviedol, že do guľáša pridával spolu s dvomi pomocníkmi špeciálnu prísadu, a to srdce a lásku, tiež štipku tajomstva. Miestne ženy každý rok prichystajú fašiangové pochutiny, z ktorých môžu prítomní Brestovčania ochutnať. Ženy každý rok podľa starostky vymýšľajú nové špeciality, vymieňajú si tak medzi sebou recepty.

V kultúrnom dome neskôr už prebieha neformálna zábava, kde môžu prítomní ochutnať z ďalších špecialít, medzi ktoré patrí napr. ovar, tlačenka či šišky. Podľa slov starostky nesmie pri zábave chýbať harmonika. Akcia zatiaľ oslovila všetky vekové kategórie.