Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Rómovia si obydlia postavia sami, obec dá pozemky a štát materiál

Rómovia pracujú na výkopových prácach pre rodinné domy nižšieho štandardu. Breznica 8. apríla 2014. Foto: TASR/František Iván

Každá z rodín sa tak nasťahuje do obydlia s rozlohou 42 metrov štvorcových, postaveného z najmodernejších materiálov s plastovými oknami.

Breznica 8. apríla (TASR) – V obci Breznica v okrese Stropkov dnes splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák a starosta obce Slavomír Brendza urobili slávnostný výkop k základom troch nových domov, ktoré si tu obyvatelia osady budú stavať svojpomocne.

Výstavba domov je súčasťou projektu Riešenie zamestnanosti a bývania obyvateľov rómskych komunít svojpomocnou výstavbou domov podporeného Ministerstvom vnútra SR – Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

„Obec Breznica požiadala v minulom roku o dotáciu na realizáciu tohto projektu. Minulý rok tak urobili traja odvážni starostovia a tým sme vyhoveli. Je to pilotný projekt rómskej reformy. Súčasťou tejto aktivity okrem nákupu stavebného materiálu je aj stavebný dozor, ktorý financujeme, teda veríme, že tie domy budú postavené tak, že budú môcť byť skolaudované,“ uviedol Peter Pollák.

Budúci nájomníci troch rodinných domov zľava Emil Bartko, Jozef Cina a Eduard Moskaľ pri základnom kameni. Breznica 8. apríla 2014.
Foto: TASR/František Iván


Štát na výstavbu troch domov v Breznici prispel sumou 40.000 eur, obec zo svojich zdrojov dáva 13.500 a za 1500 eur zakúpili pozemky. Starosta vybral tri rodiny, ktoré budú v domoch bývať, ale zároveň si ich postavia. Ide o mladú rodinu s piatimi deťmi, potom o rodinu, ktorá býva v najhoršej chatrči a tiež o rodinu, ktoré mala na pozemok predkupné právo, no vzdala sa ho kvôli tomuto projektu. Podobné domy sa budú stavať vo Veľkej Lomnici a Humennom.

Galéria: Rómovia z Breznice si obydlia postavia sami





Každá z rodín sa tak nasťahuje do obydlia s rozlohou 42 metrov štvorcových, postaveného z najmodernejších materiálov s plastovými oknami. Po vysťahovaní z ich starých príbytkov sa jedna chatrč zbúra a do ostatných sa nasťahujú ich rodinní príslušníci. Podmienkou obce je, že to musia byť miestni Rómovia. Rodiny v nových domoch dostanú nájomné zmluvy, budú si platiť energie a vodu a asi 30 eur nájom. Starosta Breznice podotkol, že nepredĺžiť zmluvu im môžu v prípade, že budú neplatiči, alebo si do domu nasťahujú Rómov z iných obcí.

Na snímke rómska osada, pani Magda Toráková ukazuje svoju izbu. Breznica 8. apríla 2014.
Foto: TASR/František Iván


Eduard Moskaľ, ktorý má 5 detí a do nového domu sa nasťahuje so svojou rodinou, nevidí problém v tom, že by si ho mal postaviť sám. Dokonca je rád, že dostane pozemok, lebo inak by si dom postaviť nemohol. Sám má skúsenosti zo stavieb.

Pozitívne vníma tento krok aj Rómka Magda Tokárová, ktorá hovorí, že keď si niekto dom postaví sám, viac si to váži. Tak to bolo aj v jej prípade a je rada, že ich Rómovia dostali príležitosť niečo si postaviť. Domy by podľa starostu obce mali byť dokončené do októbra. V prípade druhej etapy by chceli niektoré staré chatrče Rómov zbúrať.