Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Brezno chystá domov pre seniorov, o tri roky by mohol byť realitou

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Projekt zariadenia pre seniorov počíta s dvomi dvojposchodovými bezbariérovými objektmi s podkrovím a záhradou.

Brezno 23. augusta (TASR) – Mesto Brezno plánuje vybudovať vlastné zariadenie pre seniorov. Len vlani podalo žiadosť o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu v zariadení pre seniorov 52 občanov Brezna, do konca júla tohto roka ich bolo už 41. Podľa viceprimátorky horehronskej metropoly Petry Dzurmanovej, realizácia zámeru vybudovania tohto typu zariadenia v Brezne by podľa ideálneho scenára mala trvať približne tri roky. Vtedy by sa doň mohli nasťahovať prví obyvatelia.

Ako Dzurmanová pre TASR uviedla, všetko však závisí od objemu financií, ktoré sa mestu na tento projekt podarí vyčleniť z rozpočtu, prípadne od získania peňazí z externých zdrojov. Začiatkom tohto mesiaca sa už podarilo vysúťažiť vyhotovenie jeho projektovej dokumentácie.

Nepriaznivý demografický vývoj čoraz viac poukazuje na potrebu budovania nových zariadení pre celoročný pobyt ľudí v dôchodkovom veku a nie je tomu inak ani v Brezne. Doteraz tam funguje Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Luna v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja. Zvyšujúci sa dopyt po týchto službách však nepokrýva ani zďaleka.

Podľa viceprimátorky zariadenie pre seniorov, ktoré plánujú vybudovať blízko centra mesta v priestoroch súčasného zariadenia núdzového bývania Náruč, má zabezpečovať komplexnú sociálnu, zdravotnú, kultúrnu a duchovnú starostlivosť pre 30 seniorov odkázaných na sociálnu službu. Zároveň sa tým vytvoria nové pracovné príležitosti pre 15 odborných a pomocných zamestnancov.

Projekt zariadenia pre seniorov počíta s dvomi dvojposchodovými bezbariérovými objektmi s podkrovím a záhradou. Ich súčasťou má byť malá prijímacia miestnosť vrátane zázemia pre zamestnancov, jedáleň, ošetrovňa, klubovňa, pietna miestnosť, priestory pre záujmové činnosti klientov ako dielňa, telocvičňa či knižnica. Chýbať by nemal ani bufet, zimná záhrada, wellness či exteriérové ihrisko. V rámci zariadenia mesto plánuje zriadiť i denný stacionár.