Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Brezno našlo spoločnú reč s firmami, lávku do Mostárne obnovia spolu

Ilustračné foto Foto: TASR/OR HaZZ Bardejov

Roky fungujúce pešie prepojenie časom schátralo do stavu, keď sa jeho používanie stalo nebezpečným.

Brezno 5. februára (TASR) – Brezniansky magistrát chce opätovne sprevádzkovať schátraný prechod pre peších ponad železničnú trať, ktorý vedie do areálu bývalej fabriky Mostáreň. Spolieha sa pritom aj na finančnú spoluúčasť miestnych firiem. V druhej polovici februára by o tomto zámere mali rokovať mestskí poslanci.

Ako pre TASR priblížil Slavomír Pôbiš, samostatný odborný referent na úseku masmediálnej komunikácie Mestského úradu v Brezne, chýbajúci prechod do areálu bývalej Mostárne už niekoľko mesiacov komplikuje život najmä zamestnancom a cestujúcim.

Roky fungujúce pešie prepojenie časom schátralo do stavu, keď sa jeho používanie stalo nebezpečným. Po zranení jedného z chodcov v priebehu minulého roka majiteľ, spoločnosť K–SUPRA, lavičku uzavrel. Magistrát od tej chvíle atakovali občania svojimi žiadosťami o jej spriechodnenie.

Ako tiež Pôbiš pripomenul, pôvodný scenár, podľa ktorého mesto dodá potrebný počet nových dosiek a majiteľ lávky zabezpečí ich výmenu, stroskotal pre vysoké výdavky spojené s opravami.

"Po tom, čo sa ukázalo, že rozsah nevyhnutnej rekonštrukcie lávky je omnoho väčší, než sa pôvodne predpokladalo, prišla miestna samospráva s novým riešením," dodal.

Na žiadosť primátora bolo koncom januára zvolané stretnutie zástupcov mesta s predstaviteľmi firiem sídliacich v areáli za železničnou traťou. Na ňom mesto navrhlo postup sprevádzkovania lavice, ktorý by mohol byť prijateľný pre všetkých zainteresovaných.

"V prvom rade je nutné odkúpenie lávky do majetku mesta, lebo samospráva podľa platných zásad nemôže investovať verejné financie do cudzieho majetku. V druhom kroku bude mesto žiadať spoluúčasť vo forme financií alebo dodania pracovných síl na jej opravu. Následne budeme na základe spoločnej dohody požadovať príspevok firiem na neskoršiu prevádzku a údržbu lávky," vysvetlila Zuzana Ďurišová, vedúca investičného odboru breznianskeho magistrátu. Firmy prisľúbili príspevok na odkúpenie lávky do vlastníctva mesta vo výške 7500 eur.

"Ako podnikatelia vítame po zvolení nového primátora dobrú komunikáciu a ústretový prístup mesta. Uvedomujeme si svoj diel zodpovednosti a pri riešení vzniknutého stavu sme ochotní pomôcť," zhodnotil konateľ jednej zo zainteresovaných spoločností Ján Kán.

Podľa primátora Tomáša Abela celkový finančný rozsah opráv bol stanovený na viac ako 28.000 eur. "Preto sme sa pokúsili nájsť spoločné riešenie za prispenia firiem, z dôvodu účelovosti predmetnej komunikácie pre zamestnancov i zákazníkov firiem. V budúcnosti máme zámer dať ju v prípade čerpania možných dotácií komplexne zrekonštruovať," zdôraznil primátor.