Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Mestské zastupiteľstvo v Trenčíne schválilo rozpočet na rok 2018

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Bežné príjmy predpokladajú v budúcom roku sumu viac ako 42 miliónov eur, bežné výdavky takmer 40,1 milióna eur.

Trenčín 13. decembra (TASR) – Mesto Trenčín by malo v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom v celkovej výške takmer 53,4 milióna eur. Vyplýva to z návrhu programového rozpočtu, ktorý v stredu na svojom zasadnutí schválili poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva.

Bežné príjmy predpokladajú v budúcom roku sumu viac ako 42 miliónov eur, bežné výdavky takmer 40,1 milióna eur. V kapitálovej časti počíta rozpočet s príjmami 3,36 milióna eur a výdavkami 13,27 milióna eur. Takmer desaťmiliónový schodok kapitálového rozpočtu chce mesto pokryť finančnými operáciami – najmä prevodom hospodárskeho výsledku z tohto roku (4,69 milióna eur), prijatím dlhodobého úveru (4,21 milióna eur) a prijatím úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (1,53 milióna eur).

Podľa trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka má mesto realistický rozpočet, ktorý zlepší kvalitu života ľudí. „Som rád, že v rozpočte sú nielen rozvojové veci, ale je tam aj zvýšenie výdavkov na mzdy pre nepedagogických zamestnancov a pre opatrovateľky v sociálnych službách. Potrebujeme stabilizovať pracovnú silu v pozíciách, ktoré sú nesmierne dôležité,“ skonštatoval Rybníček.

Sklamaním pre Rybníčka je fakt, že za rozpočet nehlasovali tí poslanci, ktorí svoje návrhy do rozpočtu nosili na poslednú chvíľu. „Myslel som si, že za rozpočet zahlasujú. Napríklad v Poprade, kde primátora poslanci bežne odvolávajú, za rozpočet zahlasovali podľa mojich informácií všetci. Mrzí ma, že ôsmi poslanci, ktorí za rozpočet nehlasovali, sa asi rozhodovali viac emocionálne, ako racionálne,“ doplnil primátor.

Poslanec Ladislav Matejka za rozpočet nehlasoval, pretože ho podľa vlastných slov vníma ako nesystémový a nekoncepčný. „Vidím tam mnohé položky, ktoré nie sú vysvetlené. Rozpočet som z principiálnych dôvodov nepodporil aj preto, že opäť navyšujeme dlh mesta,“ doplnil Matejka.