Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: Staronový predseda Nitrianskeho kraja M. Belica sa ujal mandátu

Ustanovujúce zasadnutie novozvoleného Zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) pre piate volebné obdobie 4. decembra 2017. Na snímke predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica skladá sľub. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Po prvom rokovaní Zastupiteľstva NSK skonštatoval, že kraj čaká v novom, päťročnom volebnom období viacero dôležitých úloh.

Nitra 4. decembra (TASR) – Slávnostným zložením sľubu sa Milan Belica na pondelkovom ustanovujúcom zasadnutí krajského zastupiteľstva po piaty raz ujal funkcie predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Ako jediný na Slovensku je v tejto funkcii už od zriadenia vyšších územných celkov v roku 2001.

Slávnostný sľub zložilo aj 54 poslancov zvolených v novembrových voľbách v siedmich volebných obvodoch. V krajskom zastupiteľstve bude mať 17 poslaneckých kresiel koalícia Smer-SD, SNS a Most–Híd, SMK bude zastupovať 11 poslancov, desať zástupcov bude mať koalícia SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca a DS a jeden poslanec bude zastupovať ĽSNS. V krajskom parlamente bude okrem toho aj 15 nezávislých poslancov.



Ako po prvom rokovaní Zastupiteľstva NSK skonštatoval Belica, kraj čaká v novom, päťročnom volebnom období viacero dôležitých úloh. „Stav našich ciest bude treba naďalej veľmi dynamicky zlepšovať, aspoň takým tempom, ako sme ich opravovali v poslednom období. No a je to ešte taká boľačka, ktorá sa týka aj ostaných krajov, a to je úbytok obyvateľstva a odchod mladých ľudí. Treba vyvinúť maximálne úsilie a pripraviť mladých ľudí tak, aby ten trh práce, ktorý im teraz miesta ponúka, bol pre nich zaujímavý, aby zostali na území nášho kraja, lebo to je naša budúcnosť,“ skonštatoval Belica.

Podľa jeho slov je pre NSK výhodou, že na mnohé projekty rozpracované ešte v minulom volebnom období môže plynule nadviazať. „Uvediem napríklad opravu komunikácií II. triedy, kde by sme mali hneď zjari opraviť asi 60 kilometrov týchto ciest. To bude ohromná vzpruha pre obyvateľov. No a veľkou výzvou zostáva pre nás aj rozvoj duálneho vzdelávania,“ dodal Belica.