Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Bratislavský kraj chce priblížiť krásy Malého a Mošonského Dunaja

Malý Dunaj. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vytvoriť európsku turistickú destináciu Vnútrozemská delta Dunaja je cieľom projektu Danube bike and boat, ktorý sa zameriava na prírodné a kultúrne dedičstvo.


Bratislava 9. septembra (TASR) – Objavovať krásy okolia Malého a Mošonského Dunaja na bicykli či na člne, ale aj spoznávanie kultúrneho, sakrálneho a prírodného dedičstva v Podunajsku po cyklistických pútnických cyklotrasách. Aj o to sa posnaží Bratislavský samosprávny kraj (BSK) prostredníctvom plánovaných projektov v rámci cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskom a Maďarskom.

"V programovom období 2014-2020 boli predložené viaceré projektové zámery, ktoré boli v hodnotení úspešné a s ich realizáciou sa začne už v nasledujúcich mesiacoch,"
uviedla pre TASR hovorkyňa kraja Lucia Forman.

Vytvoriť európsku turistickú destináciu Vnútrozemská delta Dunaja je cieľom projektu Danube bike and boat, ktorý sa zameriava na prírodné a kultúrne dedičstvo. Do projektu sa zapojilo 30 obcí na území piatich krajov pozdĺž riek Malý a Mošonský Dunaj, vrátane hlavného toku Dunaja.

"Územie je špecifické fenoménom vody, kde všetky tri rieky vytvárajú najrozsiahlejšiu vnútrozemskú deltu v Európe. Splavy a cykloturistika v spojení s kultúrou a gastronómiou Veľkého a Malého Žitného ostrova sú základom pre rozvoj spoločnej turistickej destinácie," skonštatovala Forman. V rámci projektu sa podľa nej počíta napr. s dobudovaním rekreačnej, vodáckej a cykloturistickej infraštruktúry na viac ako 36 miestach na Slovensku a v Maďarsku. Zrekonštruovaný bude skanzen s vodným mlynom v Jelke, vybudované Centrum vodáckej turistiky v Šamoríne či Korzo v Zálesí.

S cykloturistikou a spoznávaním dedičstiev viacerých oblastí súvisí aj projekt Sacra Velo. Ten pokrýva územie dvoch žúp a dvoch krajov pozdĺž Dunaja na maďarsko-slovenskej hranici. "Projekt inovatívnym spôsobom zlučuje prvky cirkevného a aktívneho turizmu. Sieť pútnických trás pre cyklistov sa výborne napája na existujúce medzinárodné eurovelo cyklotrasy," priblížila Forman s tým, že vybudovať by sa okrem novej infraštruktúry mali aj cyklocentrá, informačné body a odpočívadlá.

V rámci slovensko-maďarskej cezhraničnej spolupráce spolupracuje BSK s Trnavským a Nitrianskym samosprávnym krajom a s maďarskými župami Győr-Moson-Sopron a Komárom-Esztergom. V programovom období 2014-2020 ide najmä o oblasti Príroda a kultúra, Posilnenie cezhraničnej mobility, Posilnenie udržateľnej a kvalitnej zamestnanosti a podpora pracovnej mobility a Podpora cezhraničnej spolupráce orgánov verejnej správy a osôb žijúcich v pohraničnej oblasti.