Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

BSK chce spropagovať región na európskom summite i v Bruseli

predseda BSK Pavol Frešo Foto: TASR/Martin Baumann

Okrem summitu pripravuje BSK v tomto roku aj niekoľko podujatí v Bruseli. Napríklad Týždeň slovenskej kuchyne, workshopy tradičných remesiel či výstavu slovenského moderného umenia.

Bratislava 5. januára (TASR) – Najvýznamnejším podujatím pre Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v roku 2016 bude Európsky summit regiónov a miest, ktorý samosprávny kraj spolu s hlavným mestom SR Bratislavou organizuje v dňoch 8. a 9. júla 2016. Predseda BSK Pavol Frešo očakáva, že summit nastolí mnohé otázky, na ktoré bude musieť Európa nájsť odpoveď nielen na regionálnej úrovni.

Na podujatí, ktoré sa odohrá hneď na začiatku slovenského predsedníctva v Rade EÚ, očakávajú organizátori účasť čelných predstaviteľov únie a približne tisícku ďalších hostí zastupujúcich európske mestá a regióny. "Tento summit je preto aj otázkou prestíže a my sa naň spolu s kolegami pripravujeme veľmi zodpovedne," uviedol predseda BSK.

Jednou z hlavných tém summitu by malo byť prepájanie Európy. "Jednak prostredníctvom budovania dopravnej, energetickej či digitálnej infraštruktúry, ale tiež v rámci cezhraničnej spolupráce," pripomenul Frešo s tým, že zástupcovia európskych regiónov budú diskutovať i o podpore startupov či zjednodušení kohéznej politiky EÚ.

Okrem summitu pripravuje BSK v tomto roku aj niekoľko podujatí v Bruseli. Napríklad Týždeň slovenskej kuchyne, workshopy tradičných remesiel či výstavu slovenského moderného umenia. Kraj ich využije na propagáciu regiónu v zahraničí prostredníctvom svojej kultúry, tradícií či gastronómie.