Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Krajskí poslanci schválili dotáciu pre pohotovosť v Malackách

Lekárska pohotovostná služba v Nemocnici Malacky bude naďalej v prevádzke. V Malackách v utorok 16. júla 2013. Foto: TASR/Martin Baumann

Schváleniu dotácie predchádzala búrlivá a miestami konfrontačná diskusia.

Bratislava 24. októbra (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj dnes schválil dotáciu na dofinancovanie stratovej prevádzky ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS) v Malackách. Dotáciu vo výške 580.879 eur poskytol kraj mestu Malacky.

To požiadalo o dotáciu potom, čo poslanci BSK 3. októbra stiahli z rokovania bod o dotácii pre prevádzkovateľa ÚPS - spoločnosť Nemocničná a. s. Podpredsedníčka BSK Gabriella Németh (SMK) vtedy vysvetlila, že nie všetci poslanci chceli podporiť schválenie dotácie. Konsenzus mala zabezpečiť zmena žiadateľa, ktorým sa malo stať mesto Malacky. Malacká samospráva podala žiadosť 8. októbra na rovnakú sumu, ako žiadala Nemocničná a. s. Samotná spoločnosť na situáciu z 3. októbra reagovala tým, že od 10. októbra možno v malackej nemocnici využiť ÚPS počas pracovných dní, víkendov a sviatkov len od 7.00 h do 22.00 h.

Schváleniu dotácie predchádzala búrlivá a miestami konfrontačná diskusia. Proti schváleniu dotácie sa postavili poslanci SaS Jana Cigániková a Vladimír Sloboda. Tvrdili, že pri kontrole prevádzky pohotovosti, ktorú uskutočnili priamo na mieste prvého októbra o 22.00 h zistili, že ÚPS v malackej nemocnici nefungovala. "Žiadny lekár tam nebol k dispozícii," uviedol Sloboda. "Prečo máme platiť Nemocničnej a. s. za niečo, čo vlastne neposkytuje?" opýtal sa Sloboda.

Cigániková poznamenala, že na dotácii sa podieľa iba kraj, bez účasti samotného mesta Malacky, resp. ďalších miest a obcí zo spádovej oblasti. Oliver Solga (nezávislý) ju doplnil, že týmto prípadom vytvára BSK precedens. "Som presvedčený, že na budúci rok tu bude žiadosť Senca i Pezinka na dofinancovania lekárskej služby prvej pomoci a bude to riešiť opäť kraj a nie vláda, ktorá by mala aj v tomto konkrétnom prípade Malaciek riešiť problém dostupnosti nemocničného ošetrenia," uviedol. Za nesystémové riešenie označil dotáciu aj Ondrej Dostál (OKS).

Tatiana Mikušová (KDH) reagovala, že v tomto prípade je dotácia poskytovaná na medicínsku pomoc v akútnych zdravotných a životu ohrozujúcich situáciách. "Ak tento kraj pomohol dotáciou pri výstavbe plavárne v Petržalke, prečo by nemal poskytnúť dotáciu na zachovanie ústavnej pohotovostnej služby v Malackách," povedala v diskusii. Igor Bendík zo SaS sa ohradil voči nátlaku na schválenie dotácie prostredníctvom hrozieb na riziko straty ľudských životov v prípade nefungujúcej pohotovosti. Upozornil, že kraj dotáciou financuje činnosť súkromnej firmy. "Som za zachovanie ÚPS, ale nie za sumu 580.000 eur, ktorú žiadala Nemocničná a. s.," povedal. "Túto sumu stanovil audit a potvrdil ďalší audit," upozornil Bendíka poslanec Marián Haramia (nezávislý).

V hlasovaní bolo napokon 31 poslancov za, štyria poslanci proti a dvaja sa zdržali. "Takáto väčšina je dôkazom toho, že zastupiteľstvo súhlasí s touto sumou, že je to kvalifikované rozhodnutie, že je to rozhodnutie vo verejnom záujme," uviedol Frešo. K zverejneniu auditu povedal, že ho videli poslankyne a poslanci. "Nájdeme spôsob, ako ho zverejniť, zatiaľ je tento materiál záležitosť medzi úradom BSK a firmou, ktorá ho robila," dodal.