Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Krajskí poslanci schválili obnovu synagógy v Senci

Stav seneckej synagógy pred rekonštrukciou 30. mája 2013 v Senci. Synagóga je národnou kultúrnou pamiatkou, má v nej vzniknúť regionálna galéria. Jej súčasťou by mala byť aj stála expozícia židovskej kultúry, ktorá bude slúžiť aj na kultúrno-spoločenské účely. Foto: TASR/Michal Svítok

Pôvodná synagóga v Senci bola postavená v roku 1825. Bola jedinou židovskou modlitebňou v okolí.

Bratislava 26. júna (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) chce kúpiť a zrekonštruovať synagógu v Senci a vytvoriť polyfunkčné kultúrne centrum so stálou expozíciou židovskej kultúry. Návrh na obnovu objektu, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, schválili krajskí poslanci na dnešnom zasadnutí v Bratislave.

Ako uviedla predkladateľka návrhu, podpredsedníčka BSK Gabriella Németh (SMK), cieľom obnovy je nielen rekonštrukcia samotného historického objektu, ale aj vybudovanie novostavby infopavilónu, ktorý by na pozemku za synagógou poskytol priestor pre recepciu, šatňu, informačné a propagačné materiály, kanceláriu, sklad, sociálne zariadenia a technológiu. Ráta sa aj s terénnymi úpravami na pozemkoch za synagógou. Pri obnove chce kraj spolupracovať s Ústredným zväzom židovských náboženských obcí (ÚZŽNO) v SR a mestom Senec. Od ÚZŽNO chce kraj odkúpiť pamiatku za účelom jej obnovy za symbolickú cenu jedno euro.

Poslanci BSK schválili obnovu národnej kultúrnej pamiatky v októbri 2012. Kraj vtedy počítal s tým, že na rekonštrukciu získa prostriedky z nórskych fondov. Koncom septembra 2014 však dostal vyrozumenie o neschválení dotácie. Teraz dúfa, že nenávratný finančný príspevok získa z alokácie určenej na projekt cezhraničnej spolupráce INTERREG V-A Maďarsko-Slovenská republika 2014-2020. Podľa podpredsedníčky BSK by mohla byť výzva, v rámci ktorej bude možné požiadať o dotáciu, vyhlásená na jeseň tohto roka. "Pri predpoklade, že definitívne rozhodnutie o žiadosti padne na jar 2016, je v návrhu začiatok rekonštrukcie naplánovaný na koniec roka 2016, keďže bude potrebné na rekonštrukciu vyhlásiť verejné obstarávanie," vysvetlila Németh.

Ak by BSK financie z externého zdroja nezískal, kraj je rozhodnutý zrealizovať rekonštrukciu z vlastných zdrojov, z rozpočtu kraja na rok 2016. Podľa predpokladov by rekonštrukcia historického objektu mala stáť približne 772.000 eur, na stavbu infopavilónu a pozemkové úpravy za synagógou sú náklady odhadované na 618.000 eur.

Poslanec Peter Šváral (NEKA) v diskusii upozornil, že to nie je jediná synagóga v BSK. "Máme ich aj v Stupave, Malackách či Rohožníku," upozornil. Navrhol, aby sa pamätalo na obnovu takýchto sakrálnych pamiatok v rámci celého kraja. Pozastavil sa aj na sumou takmer 1.400.000 eur, ktorá má byť použitá pri obnove seneckej synagógy. "Je naozaj potrebný ten infopavilón?" opýtal sa Šváral. Németh mu odpovedala, že ak sa chce kraj uchádzať o externé zdroje z programu INTERREG, musí projekt pamätať na udržateľnosť a využiteľnosť do budúcnosti. "Ak by sme žiadali prostriedky len na rekonštrukciu samotného objektu, neboli by sme úspešní," vysvetlila.

O podmienkach zriadenia a personálno-technickej prevádzke polyfunkčného centra, ktoré by malo byť detašovaným pracoviskom Malokarpatského osvetového strediska v Modre, bude zastupiteľstvo rokovať osobitne.

Pôvodná synagóga v Senci bola postavená v roku 1825. Bola jedinou židovskou modlitebňou v okolí a koncom 19. storočia prestala pre početnú židovskú komunitu kapacitne vyhovovať a preto bola komplexne prestavaná. Súčasná budova je postavená v eklekticko-orientálnom (maurskom) štýle s prvkami secesie, dokončená bola v roku 1904.

Synagóga slúžila svojmu účelu do roku 1948, po znárodnení sa využívala ako sýpka, neskôr ako sklad chemikálií a v zime vianočných stromčekov. V rámci reštitúcií po roku 1989 bola prinavrátená pôvodnému vlastníkovi ÚZŽNO v SR. V súčasnosti je zatvorená, v zdevastovanom stave a nutne si vyžaduje komplexnú obnovu.