Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Kreatívne centrum regiónu zachránené

Na ilustračnej snímke Cvernovka v Bratislave. Foto: YIT Slovakia

Bratislavský samosprávny kraj sa totiž rozhodol pomôcť Nadácii Cvernovka, ktorá zastupuje umelcov a kreatívcov, ktorých čaká vysťahovanie z ich pôvodných priestorov.

Bratislava 10. júna (TASR) - Župní  poslanci dnes svojím hlasovaním rozhodli o osude kreatívneho priemyslu v regióne a dali zelenú jeho presťahovaniu do bývalej budovy SOŠ chemickej na Račianskej. Ekosystému Cvernovky tak už nič nebráni pokračovať. Župa tak napreduje v napĺňaní stratégie o rozvoji kultúry.

Je úplne zrejmé, že dnešná mladá generácia, keď chce robiť niečo tvorivé, často krát sa utieka do Brna, Prahy či Amsterdamu. Preto je chvályhodné, ak existuje skupina ľudí, ktorá to chce presadiť v našom hlavnom meste a keď popritom existuje aj aktívna samospráva, ktorá tomu dokáže podať pomocnú ruku. Verím, že toto bude referenčný rámec pre ďalšie samosprávy,“ vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Bratislavskí krajskí poslanci na svojom dnešnom pracovnom zasadnutí rozhodovali od rána o osude kreatívneho priemyslu v regióne. Bratislavský samosprávny kraj sa totiž rozhodol pomôcť Nadácii Cvernovka, ktorá zastupuje umelcov a kreatívcov, ktorých čaká vysťahovanie z ich pôvodných priestorov. Túto spoluprácu, spečatenú podpisom spoločného memoranda, schválilo 37 poslancov z 39 prítomných. Nadáciu Cvernovka a celý kreatívny priemysel tak čaká sťahovanie do priestorov internátu SOŠ chemickej na Račianskej  v Bratislave, kde budú po celý rok, kým budú pracovať na rekonštrukcii objektu bývalej budovy samotnej školy SOŠ chemickej na Račianskej 78-80 v Bratislave.

Teším sa, pretože to považujem za jeden z najdôležitejších rozvojových projektov v tomto regióne. Absolútne verím, že to bude úspešné, pretože Tabačka v Košiciach zásadne zmenila tvár tej časti mesta. Verím, že sa to podarí aj tu,“ povedal za Nadáciu Cvernovka Vilo Csino.