Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

BSK: Nová nemocnica potrebuje odbornú diskusiu

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) chce do konca apríla uskutočniť konferenciu, ktorá by sa zaoberala vládnym návrhom výstavby novej nemocnice na bratislavskej Patrónke.

Bratislava 20. februára (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) chce do konca apríla uskutočniť konferenciu, ktorá by sa zaoberala vládnym návrhom výstavby novej nemocnice na bratislavskej Patrónke. Zámer schválili krajskí poslanci na dnešnom rokovaní zastupiteľstva BSK .

Riaditeľ Úradu BSK a lekár Valerián Potičný pripomenul, že vládnemu návrhu nepredchádzala verejná diskusia. "Práve preto chceme vytvoriť pre ňu priestor a pozvať do diskusie akademickú obec i odbornú verejnosť," ozrejmil Potičný. Otázkou do diskusie má byť podľa neho nielen to, kde by mala nemocnica stáť a ako by mala fungovať, ale aj to, aký rozsah zdravotnej starostlivosti bude poskytovať a aký dosah na jej fungovanie bude mať štát.

Potičný zdôraznil, že kraj nespochybňuje potrebu novej nemocnice, projekt však musí mať "plný zmysel", čo predpokladá aj rešpektovanie názoru Bratislavského kraja, zastupujúceho 700.000 obyvateľov. "Nie je nám jedno, akým spôsobom táto nová nemocnica v Bratislavskom kraji ovplyvní poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a ako ovplyvní ich pacientov," vysvetli záujem kraja Potičný.

Nová nemocnica má byť súčasťou projektu BioMedPark-u, ktorý hovorí o vybudovaní univerzitnej nemocnice, biomedicínskeho vedeckého parku SAV, nových priestorov Lekárskej fakulty a Farmaceutickej fakulty UK. Zariadenie za približne štvrť miliardy eur má stáť v súčasnom areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke.