Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

BSK: O podpore v druhom kole volieb favoriti zatiaľ nechcú hovoriť

Podľa dvoch prieskumov, zverejnených 25. októbra, má pred voľbami predsedu BSK najsilnejšiu pozíciu Pavol Frešo pred Monikou Flašíkovou Beňovou a Danielom Krajcerom.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Na otázku, či by podporil niektorého zo svojich súperov, ak by nepostúpil do druhého kola volieb predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), zatiaľ nechce odpovedať ani Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK-MKP, OKS, SZ), ktorý v prieskumoch vedie, ani druhá v poradí Monika Flašíková Beňová (Smer-SD), ani tretí Daniel Krajcer (NOVA-DOHODA).

Podľa Freša si najprv treba počkať na výsledky prvého kola volieb. "Táto otázka je do nedele predčasná," uviedla pre TASR Flašíková Beňová. "V tejto chvíli je pre mňa témou postúpiť do druhého kola. Touto otázkou sa nezaoberám," reagoval pre TASR Krajcer.

Podľa politológa Miroslava Kusého by bolo férové minimálne v prípade pravicových kandidátov, ak by vopred informovali o svojej prípadnej podpore v druhom kole. "Takéto veci sa džentlmensky hovoria dopredu. Ak nevyhrám, podporím toho a toho," povedal Kusý. Zároveň ale priznal, že na Slovensku takáto tradícia nie je.

"Len v Bratislave je reálna šanca, že by tu mohol zvíťaziť pravicový kandidát na župana. A práve v Bratislave pravica ukázala, že sa nevie zjednotiť. Už to, že sa Krajcer postavil ako konkurencia, o tom svedčí," dodal Kusý. "Frešo zatiaľ vedie, ale Flašíková Beňová nastúpila razantne," povedal s tým, že ani post predsedu BSK podľa neho pravica istý nemá. Najmä pri očakávanej nízkej účasti voličov sa podľa neho dá len ťažko presne odhadnúť, kto má aké šance uspieť.

Podľa dvoch prieskumov, zverejnených 25. októbra, má pred voľbami predsedu BSK najsilnejšiu pozíciu Pavol Frešo pred Monikou Flašíkovou Beňovou a Danielom Krajcerom. Zatiaľ čo poradie prvých troch kandidátov je v oboch prieskumoch rovnaké, podľa MVK dosiahol Krajcer v porovnaní s Focusom viac ako dvojnásobnú podporu.

Focus uskutočnil telefonický prieskum verejnej mienky v dňoch 14.–20. októbra. Výberovú vzorku tvorilo 427 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu Bratislavského samosprávneho kraja vo veku nad 18 rokov a deklarovali, že sa veľmi pravdepodobne zúčastnia na voľbách do samosprávnych krajov.

Respondentom bola položená otázka "Predstavte si, že by sa voľby župana Bratislavského samosprávneho kraja konali už túto sobotu. Ktorého z nasledujúcich kandidátov by ste volili za predsedu VÚC, teda za župana?". Možnosť "neviem" si vybralo, respektíve nechcelo odpovedať 19,6 percenta respondentov, ktorí sa veľmi pravdepodobne zúčastnia na voľbách.

Ostatných 80,4 percenta respondentov – potenciálnych voličov rozdelilo svoje preferencie nasledovne: Pavol Frešo získal podporu 43,8 % respondentov, Monika Flašíková Beňová 35,1 %, Daniel Krajcer 10,1 %, Oskar Dobrovodský 4,0 %, Jaroslav Paška 2,6 %, Rastislav Blaško 1,9 %, Karol Ondriaš 1,2 %, Peter Marček 0,5 %, Zdenka Beňová 0,4 %, Anton Čulen 0,2 %, Roman Ruhig 0,2 % a Gabriel Karácsony 0,0 %.

Bratislavské noviny zverejnili prieskum MVK, ktorý agentúra realizovala 17.-22. októbra na reprezentatívnej vzorke 573 obyvateľov. Na voľbách by sa podľa tohto prieskumu zúčastnilo 25,8 percenta respondentov.

Na prvom mieste sa v prieskume umiestnil Pavol Frešo s 33,2-percentnou podporou pred Monikou Flašíkovou Beňovou (29,7 %). Na treťom mieste je Daniel Krajcer (24,6 %), čo je viac ako dvojnásobok preferencií, ktoré mu odmeral Focus. Nasleduje kandidát SNS Jaroslav Paška (4,6 %), Oskar Dobrovodský s tromi percentami, Rastislav Blaško s dvoma, Zdenka Beňová s jedným percentom. Anton Čulen dosiahol 0,9 %, Karol Ondriaš 0,4 % a Peter Marček 0,4 % hlasov respondentov.