Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

Otvoria novovybudované Ekocentrum v obnovenom kaštieli v Čunove

Čunovský kaštieľ, archívna snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Počas dňa otvorených dverí sa môžu zároveň prejsť funkčnou záhradou zameranou na praktickú environmentálnu výchovu.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) otvára v sobotu (20. 4.) pre verejnosť novovybudované Ekocentrum v bratislavskom Čunove. Nové environmentálno-vzdelávacie centrum vzniklo v areáli miestneho kaštieľa, ktorý prešiel spolu s priľahlou záhradou komplexnou revitalizáciou. TASR o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman. Kaštieľ v Čunove je národnou kultúrnou pamiatkou.

"Interiér je plný interaktívnych náučných expozícií a záhrada odhaľuje tajomstvá flóry Dunajských luhov," približuje Forman.

Na návštevníkov čaká program so sprievodnými podujatiami, environmentálnymi workshopmi či tvorivé dielne. Vyskúšať si budú môcť napríklad, či skočia tak ďaleko ako lúčny koník, naučia sa rozoznať spev vtákov podľa hlasu či vôňu bylín. Dozvedia sa zaujímavosti o bobroch, zistia, ako vidí hmyz a prostredníctvom virtuálnej reality sa budú plaviť lužným lesom vnútrozemskej delty Dunaja. V reálnom modeli traktora sa pomocou interaktívnej hry naučia spôsobom trvalo udržateľného poľnohospodárstva.

Počas dňa otvorených dverí sa môžu zároveň prejsť funkčnou záhradou zameranou na praktickú environmentálnu výchovu. Bratislavský kraj v nej obnovil zeleň, vysadil stromy a kroviny či vybudoval biotopové jazierko, altánok i exteriérovú učebňu. Spoznajú aj niektoré druhy obojživelníkov a plazov a dozvedia sa informácie o živote a ochrane dravcov na Slovensku.

Deň otvorených dverí bude v sobotu od 9.30 do 17.00 h.