Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

FREŠO:Podporujeme akademikov v proteste proti viazaniu výdavkov

Pavol Frešo Foto: TASR/Michal Svítok

Problém dlhodobého podfinancovania vedy a výskumu na Slovensku určite nevyriešime ďalšími škrtmi v rozpočte, povedal predseda BSK P. Frešo.

Bratislava 29. júla (TASR) - Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo vyjadruje podporu Slovenskej akadémii vied (SAV) v proteste proti viazaniu výdavkov rozpočtovej kapitoly SAV zdôvodňovaného potrebou kompenzácie nízkych cien mlieka a valorizáciou miezd pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl.

"Stojíme na strane akademikov, na strane výskumu a vývoja. Problém dlhodobého podfinancovania vedy a výskumu na Slovensku určite nevyriešime ďalšími škrtmi v rozpočte. Veda a výskum sú jedným z pilierov spoločnosti, preto je to položka, na ktorej nesmieme šetriť," vyjadril sa Frešo.

Podporuje Vyhlásenie výboru Snemu SAV a Predsedníctva SAV k viazaniu výdavkov rozpočtovej kapitoly SAV. To konštatuje, že pri tvorbe návrhu Osobitnej stupnice platových taríf učiteľov vysokých škôl (217/2016 Z. z. Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov) boli vynechaní výskumní zamestnanci nielen SAV, ale aj samotných vysokých škôl napriek tomu, že sú aktívne zapojení do vysokoškolského vzdelávania prvého, druhého a najmä tretieho stupňa. Ohlásené viazanie rozpočtu ich znevýhodnenie ďalej prehlbuje, pretože sa nevyhnutne dotkne miezd aj prostriedkov na samotný výskum.

SAV teda žiada Ministerstvo financií SR, aby rešpektovalo nielen Programové vyhlásenie vlády SR na roky 2016 – 2020, v ktorom o. i. uvádza, že vláda vynaloží úsilie na posilnenie financovania výskumu a vývoja z prostriedkov štátneho rozpočtu, ale tiež aby pokračovalo v duchu hlavnej témy slovenského predsedníctva v oblasti výskumu, definovanú ako opatrenia na podporu mladých výskumníkov, zvýšenia atraktivity vedeckej kariéry a posilnenia investícií do ľudského potenciálu vo výskume a vývoji.