Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

BRATISLAVA: Poslanci žiadajú skontrolovať stavby od statika Apolla

Obchodno-administratívny komplex Apollo Business Center na Prievozskej ulici v Bratislave Foto: TASR - Štefan Puškáš

Ján Tomčáni sa totiž v poslednom období neslávne zviditeľnil tým, že budovy, pre ktoré vypracovával posudok, mali narušenú statiku.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Bratislavskí mestskí poslanci žiadajú, aby sa vykonal audit na stavbách v hlavnom meste, ktorých statiku posudzoval Ján Tomčáni. Ten sa totiž v poslednom období neslávne zviditeľnil tým, že budovy, pre ktoré vypracovával posudok, mali narušenú statiku. Jednou z nich je bratislavské Apollo Business Centrum, z ktorého sa už pre preťaženie vysťahovali nájomníci. Mestskí poslanci dnes požiadali primátora, aby Slovenskú komoru stavebných inžinierov vyzval na vykonanie auditu na Tomčániho stavbách.

S návrhom uznesenia prišli siedmi poslanci z Bratislavského klubu. Tí však pôvodne chceli dostať zoznam budov so statickým posudkom od Tomčániho, na ktoré bolo vydané územné rozhodnutie alebo stavebné povolenie v období od 18.12.2001 do 31.12.2013. Zoznam navrhovali vypracovať do konca budúceho mesiaca a jednotlivé statické posudky potom malo mesto spolu s mestskými časťami skontrolovať. Ak by podľa pôvodného uznesenia vznikli nejaké pochybností o ich správnosti, do konca roka sa mali na budovy vypracovať nové posudky.

"Museli by sme ísť do každého spisu a pozerať sa, kto je statik. To by si vyžadovalo brigádnika," reagovala starostka Devína Ľubica Kolková. "A povedať, že postup statika bol nesprávny, musí odborník, no ten si zapýta peniaze," podotkla starostka. "Návrh uznesenia je výborný nápad, ale myslím si, že aj keby zamestnanci stavebných úradov dostali za túto prácu oveľa viac, toto nedokážu skontrolovať," reagoval poslanec Branislav Kaliský, podľa ktorého sa treba obrátiť na komoru stavebných inžinierov.

"Neviem o tom, že by sa komora v tejto veci rozhýbala a niečo s tým treba urobiť," reagoval poslanec Gábor Grendel, ktorý návrh uznesenia predložil. "Áno, stálo by to nejaké náklady, ale pred chvíľou sme debatovali o tom, ako mesto získa sedem miliónov eur z daní z nehnuteľností a tu sa rozprávame o stovkách, možno tisíckach eur a tieto výdavky za to stoja," argumentoval. Nakoniec však zastupiteľstvo uznesenie zmenilo a schválilo iba výzvu komore stavebných inžinierov.

Apollo Business Centre na Prievozskej ulici je už niekoľko dní uzatvorené a bez nájomníkov. Podľa medializovaných informácií je na viacerých miestach budova preťažená o desať percent či polovicu, na jednom ale dovolené namáhanie dosahuje vraj až 250 percent. Vlastník centra plánuje po potrebných stavebno-technických opatreniach obnoviť prevádzku centra začiatkom budúceho roka.

Postupnou medializáciou vyšlo najavo, že pri tomto centre poskytol developérovi posudok rovnaký statik ako pri projekte 3nity, ktorému sa v roku 2012 zrútila rozostavaná viacpodlažná garáž. V tomto prípade vedie polícia trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie. Z rovnakých dôvodov, teda pre vážne statické poruchy, evakuovali tento mesiac v Piešťanoch i obyvateľov komplexu Centroom. Aj pri tejto budove mal poskytnúť statický posudok Tomčáni.

TV Markíza tiež informovala, že problémy so statikou mali aj ďalšie administratívne budovy na území Bratislavy so statickým posudkom Tomčániho, poruchy týchto budov však už podľa televízie mali byť odstránené.