Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Volebná komisia zaregistrovala 18 kandidátov na predsedu kraja

Foto: Ilustračné foto: TASR

Z celkového počtu kandidátov majú deviati podporu politických strán a deviati sú nezávislí.

Bratislava 20. septembra (TASR) – Volebná komisia pre voľby do vyšších územných celkov (VÚC) v Bratislavskom kraji zaregistrovala 18 kandidátov na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Vyplýva to zo zoznamu zaregistrovaných kandidátov.

Z celkového počtu kandidátov na šéfa BSK majú deviati podporu politických strán a deviati sú nezávislí. O miesto predsedu BSK sa oficiálne uchádza poslanec Národnej rady SR Juraj Droba, ktorý má podporu SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmeny zdola a Demokratickej únie Slovenska. Taktiež psychologička a predsedníčka Strany zelených Slovenska Natália Hanulíková, súkromný podnikateľ Ľubomír Kolárik s podporou Strany zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov a publicista i politik Daniel Krajcer, ktorý je kandidátom Mosta-Híd, SKOK-u a Strany zelených.

Šéfom BSK chce byť aj pedagóg Marián Leinerovič s podporou Nového parlamentu, farmaceut Milan Lopašovský, ktorého navrhuje Strana moderného Slovenska. Kandidátom SNS je štátny tajomník rezortu diplomacie Lukáš Parízek. Komunistická strana Slovenska nominovala prekladateľa Jalala Suleimana a Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku kultúrno-osvetového pracovníka Andreja Trnovca.

Medzi nezávislými kandidátmi na predsedu BSK je publicista Rastislav Blaško, podnikateľ Jozef Danko, súčasný šéf kraja Pavol Frešo i vysokoškolský učiteľ a bývalý bratislavský primátor Milan Ftáčnik. Taktiež novinár Ľubomír Huďo, podnikateľ Martin Jakubec, starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý, starosta bratislavských Vajnôr Ján Mrva a IT špecialista i bratislavský mestský poslanec Jozef Uhler.

Zaregistrovaných je 362 kandidátov na poslancov kraja


Volebná komisia pre voľby do vyšších územných celkov (VÚC) v Bratislavskom kraji zaregistrovala 362 kandidátov na poslancov do Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Vyplýva to zo zoznamu zaregistrovaných kandidátov.

O 50 poslaneckých miest v Zastupiteľstve BSK v ďalšom volebnom období sa uchádza oficiálne 362 kandidátov. Do krajského parlamentu kandiduje 82 nezávislých poslancov a 280 delegátov strán či koalícií.

Spomedzi 24 volebných obvodov, v ktorých voliči rozhodnú o svojich zástupcoch v krajskom parlamente, je najviac kandidátov v 11. volebnom obvode, ktorý zahŕňa bratislavské mestské časti Petržalka, Jarovce, Rusovce a Čunovo. O deväť mandátov sa uchádza 64 kandidátov na poslanca.

V prvom volebnom obvode (Bratislava-Staré Mesto) sa uchádza o tri kreslá v zastupiteľstve 27 kandidátov. V druhom volebnom obvode (Bratislava – Ružinov) má o šesť mandátov záujem 50 kandidátov. V treťom volebnom obvode (Bratislava-Vrakuňa) zabojuje o jedno miesto v krajskom parlamente deväť kandidátov. Vo štvrtom volebnom obvode (Bratislava-Podunajské Biskupice) sa o dva mandáty uchádza 11 kandidátov na poslanca. V piatom volebnom obvode ( Bratislava-Nové Mesto) má o tri kreslá v zastupiteľstva záujem 24 kandidátov. V šiestom volebnom obvode (Bratislava- Rača/Vajnory) má 13 kandidátov záujem o dve miesta v krajskom parlamente. V siednom volebnom obvode (Bratislava-Karlova Ves) má o tri mandáty záujem 24 kandidátov.

Vo ôsmom volebnom obvode (Bratislava – Devín/Devínska Nová Ves) zabojuje o jedno miesto v zastupiteľstve deväť kandidátov. V deviatom volebnom obvode (Bratislava- Dúbravka) má o tri mieste v krajskom parlamente záujem 24 kandidátov. V desiatom volebnom obvode (Bratislava-Lamač/Záhorská Bystrica) bude o jeden mandát bojovať desať kandidátov. O dve miesta v zastupiteľstve má vo volebnom obvode 12 (Malacky, Studienka, Záhorie (vojenský obvod), Závod) záujem 15 kandidátov. Volebný obvod 13, ktorý zahŕňa Gajary, Kostolište, Malé Leváre, Veľké Leváre, Suchohrad a Záhorskú Ves, má štyroch kandidátov na poslancov, ktorí budú bojovať o jedno miesto v zastupiteľstve. Vo volebnom obvode 14 (Jakubov, Láb, Plavecký Štvrtok, Vysoká pri Morave, Zohor) sa bude uchádzať o jeden mandát päť kandidátov.

Vo volebnom obvode 15 (Jablonové, Kuchyňa, Lozorno, Pernek, Plavecké Podhradie, Plavecký Mikuláš, Rohožník, Sološnica) je na jedno miesto v zastupiteľstve päť kandidátov. Vo volebnom obvode 16 (Borinka, Marianka, Stupava) má o jeden mandát záujem sedem kandidátov. Vo volebnom obvode 17 (Pezinok) má o dve kreslá v krajskom parlamente záujem 11 kandidátov. Vo volebnom obvode 18 (Limbach, Slovenský Grob, Svätý Jur, Viničné) majú o jeden mandát záujem šiesti kandidáti, vo volebnom obvode 19 (Modra, Šenkvice, Vinosady) je osem kandidátov, ktorí zabojujú o jedno kreslo v krajskom parlamente. Volebný obvod 20 (Báhoň, Budmerice, Častá, Doľany, Dubová, Jablonec, Píla, Štefanová, Vištuk) má päť kandidátov, ktorí sa uchádzajú o jeden mandát v zastupiteľstve.

Vo volebnom obvode 21 (Senec) má o jedno miesto v zastupiteľstve záujem osem kandidátov. Päť kandidátov má volebný obvod 22 (Blatné, Boldog, Čataj, Hrubá Borša, Hrubý Šúr, Hurbanova Ves, Kostolná pri Dunaji, Kráľová pri Senci, Nová Dedinka, Nový Svet, Reca, Tureň, Veľký Biel), ktorí sa uchádzajú o jedno miesto v zastupiteľstve. Volebný obvod 23 (Bernolákovo, Chorvátsky Grob, Ivanka pri Dunaji, Zálesie) má osem kandidátov na poslanca, ktorí sa uchádzajú o jeden mandát. Volebný obvod 24 (Dunajská Lužná, Hamuliakovo, Kalinkovo, Malinovo, Miloslavov, Most pri Bratislave, Rovinka, Tomášov, Vlky) má desať kandidátov, ktorí zabojujú o dve miesta v zastupiteľstve.

Záujem o poslanecké kreslo má 10 starostov bratislavských mestských častí


Zo 17 starostov bratislavských mestských častí kandiduje za poslancov Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) väčšina, presne desať z nich. Vyplýva to zo zoznamu zaregistrovaných kandidátov pre voľby do zastupiteľstva.

Kým Gabriela Ferenčáková (starostka Čunova), Alžbeta Ožvaldová (Podunajské Biskupice), Dušan Pekár starosta Ružinova), Peter Šramko (starosta Lamač) a Martin Zaťovič (starosta Dúbravky) sa uchádzajú o pokračovanie svojho terajšie mandátu, ďalšia pätica starostov bratislavských mestských častí – Radoslav Števčík (Staré Mesto), Peter Pilinský (Rača), Vladimír Bajan (Petržalka), Pavel Škodler (Jarovce) a Jozef Krúpa (Záhorská Bystrica) v súčasnosti nie sú členmi krajského parlamentu.

Kandidovať nebudú Martin Kuruc (Vrakuňa), Dana Čahojová (Karlova Ves), Milan Jambor (Devínska Nová Ves), Ján Mrva (Vajnory), Dušan Antoš (Rusovce), Ľubica Kolková (Devín) a ani Rudolf Kusý (Nové Mesto). S výnimkou posledného menovaného nie sú títo starostovia poslancami BSK ani v aktuálnom volebnom období. Kusý síce nehodlá pokračovať ako poslanec, no v novembrových voľbách sa uchádza o post predsedu BSK. Rovnaké ambície má i vajnorský starosta Mrva.

Za poslanca BSK opätovne nekandiduje ani súčasný primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Medzi starostami obcí a primátormi miest Bratislavského kraja sa o znovuzvolenie na post poslanca uchádzajú Ladislav Gujber (starosta obce Hrubý Šúr), Peter Fitz (starosta obce Šenkvice), Peter Šváral (starosta Rohožníka), István Pomichal (starosta Tomášova) i Ivan Patoprstý, ktorý je starostom obce Báhoň. Znovukandidujú i Oliver Solga - primátor Pezinka a tiež primátor Stupavy Roman Maroš. Mandát naopak s určitosťou ukončí starosta Bernolákova Richard Červienka, ktorý sa o opätovné zvolenie neuchádza.

Medzi kandidátmi za poslancov sú aj ďalší starostovia - Dušan Šebok (Kráľová pri Senci), Radovan Mičunek (Píla), Jozef Mruškovič (Doľany), Peter Tydlitát (Gajary), Dušan Dvoran (Vysoká pri Morave), Milan Maxian (Borinka), Štefan Gašparovič (Slovenský Grob) a tiež primátor Malaciek Juraj Říha.