Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Cestujúci v prímestskej doprave v BSK využijú nové autobusy

Na autobusovej stanici Mlynské nivy odovzdávali nové autobusy pre prímestskú dopravu za účasti predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša Foto: TASR/Martin Baumann

Nové autobusy zakúpili v rámci obnovy vozového parku pre prímestskú dopravu, ktorá v zmysle investičného plánu prebieha od roku 2013.

Bratislava 27. februára (TASR) – V prímestskej doprave v Bratislavskom kraji bude jazdiť 42 nových autobusov. Ich slávnostné odovzdanie do prevádzky uviedli dnes na autobusovej stanici Mlynské Nivy v hlavnom meste.

Nové autobusy zakúpili v rámci obnovy vozového parku pre prímestskú dopravu, ktorá v zmysle investičného plánu prebieha od roku 2013. Počas prvých dvoch rokov (2013 a 2014) do prevádzky pribudlo celkovo 127 moderných autobusov. Sú klimatizované, s wifi pripojením, spĺňajú prísne emisné kvóty výfukových plynov, niektoré sú vybavené elektronickým hydraulickým výťahom pre imobilných cestujúcich na vozíčkoch. Prepravná kapacita štyroch nových typov autobusov v dĺžke od 10,7 do 13 metrov je od 53 do 77 cestujúcich.

Ako priblížil generálny riaditeľ Slovak Lines Peter Sádovský, „nové vozidlá sú určené pre cestujúcich na dlhšie vzdialenosti, takže poskytujú vyšší komfort. Vozidlá sú zároveň určené aj pre potreby projektu Bratislavskej integrovanej dopravy, sú vybavené zariadením pre napojenie do integrovaného dopravného systému so všetkými výhodami pre cestujúcich.“

Prímestskú autobusovú dopravu v kraji zabezpečuje Slovak Lines na základe objednávky BSK. Slovak Lines patrí k najvýznamnejším poskytovateľom verejnej autobusovej dopravy na Slovensku.

Na prímestskú autobusovú dopravu nadväzuje aj modernizácia mestskej hromadnej dopravy v hlavnom meste. „Tento zámer schválila Európska komisia v Bruseli. Pribúdajú moderné trolejbusy a už od apríla začnú jazdiť aj nové električky, na ktoré sa Bratislavčania veľmi tešia,“ doplnil hovorca ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Martin Kóňa. Obnova vozového parku trolejbusov v Bratislave bude stáť 60.928.060 eur. Prevažná väčšina prostriedkov pôjde z Kohézneho fondu EÚ. Doba realizácie projektu je do konca tohto roka.