Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Astorke možno spoznať najlepšie fotografie z premiérovej súťaže BSK

1. miesto v kategórii Pamiatky a architektúra získal Adam Kováč za snímku Vzdušný hrad. Foto: http://www.ephoto.sk

Vo výstavnej expozícii sa možno kochať panorámou hlavného mesta, pohľadmi na jeho dominanty alebo striekajúce fontány, i nazrieť na balkóny ružinovského paneláka.

Bratislava 18. februára (TASR) – Prvý ročník otvorenej fotografickej súťaže "Život v Bratislavskom regióne" dnes vyhodnotili na vernisáži rovnomennej výstavy v divadle Astorka v centre Bratislavy. Okrem desiatich ocenených fotografií v troch kategóriách je na výstave ďalších 50 z celkového počtu 625 zaslaných do súťaže.

Na slávnostnom vyhodnotení s kultúrnym programom si prevzali vecné ceny najúspešnejší súťažiaci. V kategórii Pamiatky a architektúra zvíťazil Adam Kováč pred Jánom Raczkom a Matejom Kováčom, ktorý získal aj Cenu hlasujúcich divákov na internetovej stránke súťaže.

Poradie najúspešnejších v kategórii Kultúra a šport bolo nasledovné 1. Peter Praženka, 2. Ľubomír Drahoš a 3. Emil Beták. Odborná porota vedená pedagógom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Ľubom Stachom rozhodla, že Marek Duranský je najlepší fotograf v kategórii Ľudia, v ktorej zvíťazil pred Michalom Macajom a Lukášom Matulíkom.

Vo výstavnej expozícii sa možno kochať panorámou hlavného mesta, pohľadmi na jeho dominanty alebo striekajúce fontány, i nazrieť na balkóny ružinovského paneláka. Spestrujú ich dynamické momentky športovcov (triatlonové plávanie, vodný slalom, dostihy) a pes vo výskoku s chyteným lietajúcim tanierom.

Zastúpený je aj región – relaxujúci návštevníci na Slnečných jazerách v Senci, prírodné prostredie Kaštieľa v Budmericiach či vtipný záber na "návštevníkov" zavretej Galérie Prokop v Pezinku. Súťažiacich zaujali aj historické spomienkové boje z oslobodzovania Bratislavy, pouliční umelci i keramikár tvoriaci na hrnčiarskom kruhu.

Organizátorom fotografickej súťaže, ktorá trvala od 12. novembra do konca minulého roka, je krajská organizácia cestovného ruchu Bratislava Region Tourism v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK).

"Presvedčili sme sa o záujme o toto vizuálne umenie, ktoré chceme naďalej podporovať," povedal predseda BSK Pavol Frešo, ktorý prevzal záštitu nad fotosúťažou.

Výstava potrvá do 8. marca. Potom ju presunú do vstupných priestorov BSK.