Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

VIDEO: Kreatívne centrum umelcov naberá reálnejšie kontúry

Na snímke predseda BSK Pavol Frešo. Foto: TASR

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja P. Frešo dnes so zástupcami Nadácie Cvernovka podpísal zmluvu na prenájom areálu bývalej SOU chemickej na Račianskej ulici.

Bratislava 28. júla (TASR) – Nové kreatívne centrum umelcov z bývalej Cvernovky naberá reálnejšie kontúry. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo dnes so zástupcami Nadácie Cvernovka podpísal zmluvu na prenájom areálu bývalej SOU chemickej na Račianskej ulici, kde bude nové kreatívne centrum po novom sídliť. Jeho presťahovanie do nových priestorov schválili krajskí poslanci na zastupiteľstve ešte začiatkom júna.

"Stále veríme, že tento projekt kreatívneho centra dokáže byť naozaj a bude pozitívnym precedensom a veľkým krokom nielen pre mesto, ale aj pre kraj," povedal pri príležitosti podpísania nájomnej zmluvy správca Nadácie Cvernovka Branislav Čavoj. Cieľom totiž podľa neho nebolo len zachovanie stavu z Cvernovky. "Chceli sme najmä poukázať na to, že či už sú to jednotlivci, kreatívne tímy, či už sú to subjekty, ktoré prinášajú nové myšlienky v akomkoľvek odbore, tak sú tou pravou hybnou silou pre mesto, pre kraj nielen z ekonomického hľadiska, ale aj z kvalitatívneho hľadiska, čo sa týka kvality života ľudí v meste," skonštatoval Čavoj. Podľa nadácie to môže byť pritom akousi inšpiráciou do budúcnosti pre komunikáciou s jednotlivými samosprávami.

Niekoľkoposchodová budova bývalej strednej školy je už niekoľko rokov prázdna, nevyžívaná a pred oficiálnym otvorením centra si vyžiada niektoré rekonštrukčné práce. Tie by sa podľa Čavoja mohli rozbehnúť začiatkom augusta a podľa ich optimistických vízií by mohli trvať zhruba do konca októbra, resp. novembra. Nemá totiž ísť o komplexnú rekonštrukciu, tá potrebná nie je, práce by sa mali skôr zamerať na vyčistenie budovy či rekonštrukciu sietí, kúrenia a elektriny. Náklady na rekonštrukciu budovy Čavoj bližšie špecifikovať nechcel, pohybujú sa však vraj v stovkách tisíc eur a akékoľvek finančné príspevky od dobrovoľníkov nadácia víta.



Ateliéry by sa následne do nových priestorov mohli sťahovať budúci rok, akékoľvek budúce finančné zisky v rámci kreatívneho centra chce nadácia využívať na zveľaďovanie areálu. V súčasnosti umelci z bývalej Cvernovky využívajú priestory bývalého internátu, ktorý sa nachádza v budove vedľa školy. Pôvodné priestory totiž musia takmer do konca júla vypratať.

Nové priestory má Nadácia Cvernovka prenajaté na 25 rokov. Platí to hlavne pre bývalú budovy školy, kde má vzniknúť nové kreatívne centrum. V prípade priestorov susedného internátu ide o prenájom na rok s opciou na 25 rokov. "Tam sme sa zaviazali, že najneskôr do roka a pol predložíme plán konverzie budovy na niečo, čo bude súvisieť s kreatívnym centrom," vysvetlil Čavoj. Plány by potom mala nadácia opäť predstaviť aj krajským poslancom, ktorí budú projekt schvaľovať.

O osude kreatívneho priemyslu v regióne a zelenú jeho presťahovaniu do bývalej budovy SOŠ chemickej na Račianskej dali krajskí poslanci na zastupiteľstve 10. júna tohto roka. Túto spoluprácu, spečatenú podpisom spoločného memoranda, schválilo 37 poslancov z 39 prítomných.