Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

B.ŠTIAVNICA: Noc kostolov spojí všetky miestne cirkvi

Banská Štiavnica. Foto: TASR/Dušan Hein

V piatok 29. mája bude mať každý možnosť nahliadnuť nielen do veľkolepej architektúry banskoštiavnických kostolov, ale aj do života všetkých miestnych cirkví.

Banská Štiavnica 21. mája (TASR) - Už po štvrtý raz sa do celoeurópskeho podujatia Noc kostolov zapojí aj Banská Štiavnica. V piatok 29. mája bude mať každý možnosť nahliadnuť nielen do veľkolepej architektúry banskoštiavnických kostolov, ale aj do života všetkých miestnych cirkví.

"Naše mesto sa môže právom pýšiť i bohatým duchovným odkazom, o čom svedčí množstvo sakrálnych stavieb nielen v centre mesta, ale i rozmanitosť rôznych duchovných spoločenstiev, ktoré v meste pôsobia," informoval za organizátorov Slavomír Michna. Ako uviedol, Noc kostolov prvýkrát organizujú spoločne Rímskokatolícka cirkev, Evanjelická cirkev a. v., Bratská jednota baptistov, Kresťanské spoločenstvo Slovo života a Slovenské banské múzeum.

V rámci podujatia budú od 18.00 do 24.00 h otvorené všetky kostoly a modlitebne. Okrem toho sa o 18.00 h uskutoční v Kostolíku sv. Alžbety seminár "Nielen chlebom je človek živý, alebo aj od zlatých toliarov k bezcenným dolárom". V Evanjelickom kostole bude o 19.00 h program Autorského klubu a gospelovej skupiny.

Vo farskom "nemeckom" kostole sú o 20.00 h naplánované Spoločné ekumenické chvály so spoločenstvom UNITAS. Výstava biblií bude pre verejnosť prístupná v Modlitebni Bratskej jednoty baptistov. O 22.00 h je na programe špeciálne nočné sprevádzanie na Kalvárii. Po celý čas bude v kostole sv. Kataríny prístupná výstava starých vzácnych liturgických predmetov a na Starom zámku zase večerná prehliadka bývalého farského kostola.