Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Štúdia využiteľnosti ukázala limity lokality Červená studňa

Na snímke vypustené jazero Červená studňa, ktoré Slovenský vodohospodársky podnik v súčasnosti rekonštruuje. Banská Štiavnica, 25. apríla 2015. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Podľa primátorky Nadeždy Babiakovej je snahou mesta celú lokalitu zlepšiť a vytvoriť podmienky jednak pre turistov, bežkárov, cyklistov, ale aj pre rodiny s deťmi.

Banská Štiavnica 25. apríla (TASR) - Akým smerom by sa v budúcnosti mal uberať rozvoj lokality Červená studňa v Banskej Štiavnici, mala ukázať štúdia využiteľnosti tohto územia, ktorej výsledky samospráva v uplynulých dňoch prezentovala. "Závery ukázali únosnosť územia z hľadiska možností jeho využívania pre rôzne zámery, ktoré sú v tom území živé," hovorí autorka štúdie Ľubica Paučulová.

Štúdia takisto ukázala limity tohto špecifického územia a to, že je územie privrátené k pamiatkovej rezervácii, ale aj prírodné a geologické limity. "Viac-menej vyšlo, že aktivity cyklistické, bežkárske a náučné chodníky a prímestská rekreácia sa v pohode môžu rozvíjať a aktivity, ktoré boli plánované pre zjazdové lyžovanie, sú otázne a musia sa veľmi vážne preveriť z hľadiska všetkých limitov," vysvetlila Paučulová s tým, že plánované zasnežovanie svahov z priľahlých jazier sa ukazuje ako otázne.

"Budeme radi, keď sa hladina jazera Červená studňa zvýši o meter, meter a pol, po všetkých opatreniach, ktoré sa teraz vykonávajú. Veľká vodárenská má tiež malý prítok, takže podľa predbežných vyjadrení správcu jazier táto cesta nie je priechodná," podotkla. Limitujúce je aj to, že celé územie je zosuvné, z čoho podľa jej slov vyplýva, že by mali byť riešené podmienky vodného režimu. "Už aj v minulosti tu boli problémy s ohrozením centra mesta z jazera Veľká vodárenská. Sú to veľmi strmé svahy, ktoré prešli baníckym preoraním. Čiže jedna časť je aj vážne poddolovaná," dodala Paučulová. V materiáli sa počíta aj s areálom hájovne, ktorá je v súčasnosti obývaná, a ráta aj s úpravou parkovania - vzniknúť by tu mohlo 30 parkovacích miest mimo hájovne a desať v areáli hájovne.

Štúdia využiteľnosti územia Červená studňa by mala mestu pomôcť rozhodovať pri smerovaní jednotlivých zámerov, ktoré v danej lokalite sú. Podľa Paučulovej by to mali byť rozhodne "mäkšie" formy turizmu. "Pomôcť by mala aj práve tým, ktorí mali väčšie predstavy," skonštatovala architektka.

Podľa primátorky Nadeždy Babiakovej je snahou mesta celú lokalitu zlepšiť a vytvoriť podmienky jednak pre turistov, bežkárov, cyklistov, ale aj pre rodiny s deťmi, ktoré ju vyhľadávajú v zime na sánkovanie. Štúdia má podľa jej slov odporúčací charakter aj pre tých, ktorí tu chcú investovať. "Aby vedeli, v akých limitoch sa môžu pohybovať," dodala.