Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Tohtoročný Capalest zavedie účastníkov na návštevu do Prahy

Ilustračné foto, Praha Foto: TASR/AP

Udeje sa tak aj z toho dôvodu, že česká metropola bola rodiskom a kolískou viacerých veľkolepých umeleckých diel a inšpiráciou pre mnohých umelcov.

Banská Štiavnica 22. júla (TASR) - Festival európskej poézie, divadla a hudby s názvom Cap á l’Est vstupuje tento rok do svojho 14. ročníka. Od 11. do 20. augusta prinesie do Banskej Štiavnice a okolia koncerty, workshopy, umelecké predstavenia ale aj filmy. Návštevníkov opätovne zavedie do Prahy, ktorá bolo rodiskom a kolískou viacerých veľkolepých umeleckých diel a inšpiráciou pre mnohých umelcov.

"Navštívme Prahu, ktorou sa prechádzal veľvyslanec Paul Claudel začiatkom 20. storočia, i tú, v ktorej tvoril Kafka, Válek, alebo Havel. Náš festival sa orientuje na prezentáciu českej a moravskej menšiny vďaka finančnej podpore Úradu vlády SR a programu Kultúra národnostných menšín 2016, no takisto chceme prezentovať aj iné kultúry," uviedol Rastislav Marko z banskoštiavnického Mestského úradu.

V rámci putovania po regióne zaznejú od 11.8. v Kremnici, na Zvolenskom zámku a v Dudinciach známe šansóny Edith Piaf a Barbary v netradičnom podaní japonskej umelkyne Mari Kazué, ktorú na klavíri sprevádza Patrick Vasori. Svoje turné zakončí v kaviarni v Banskej Štiavnici, kde bude otvorená výstava historickej fotografie od 14.8. do 20.8.

Od pondelka 15.8. bude festival pokračovať v Banskej Štiavnici programom eurytmie. V umeleckom predstavení "Od súmraku do svitania" sa predstaví medzinárodné umelecké teleso Rozhranie. V sekcii Cap OFF odznie prednáška nemeckého antropozofa Rolanda Seibta na tému „Je zážitok duše v umení dnes len symbolický?“ a pre priaznivcov eurytmického umenia pripravili usporiadatelia workshop.

Tento rok prináša festival opätovne aj filmovú sekciu. V kine Akademik sa od pondelka do stredy premietnu staršie filmy československej produkcie: Až přijde kocour, Markéta Lazarová, Nestyda. Tradične sa otvoria aj dvere kaviarní, ktoré uvítajú básnikov Capalestu a viaceré autorské čítania.

"Popri poézii sa festival sústredí aj na kvalitnú hudbu, ktorá spríjemní návštevníkom a obyvateľom Štiavnice horúce letné večery," podotkol Marko. Na výber ponúkne šansónový večer v podaní Lucie Šoralovej so skupinou La Alma, fanúšikom klasickej hudby sa predstaví hudobné zoskupenie mladých talentovaných interpretov Quasars Ensemble. Piatkový program je podľa Marka bohatý na poéziu a zakončí ho divadelná inscenácia na nádvorí Starého zámku s názvom Výmena od Paula Claudela.

Počas festivalových dní odznejú mestom aj verše známeho slovenského prekladateľa a básnika Jána Švantnera, ktorý sa zaslúžil aj o preklad Piatich veľkých ód Paula Claudela. Ódy a ich duchovné posolstvo prednesú v sobotu 20.8. v kostole sv. Kataríny Štefan Bučko, Katarína Šafaříková a v rodnej reči autora Michel de Maulne a zakončia tým 14. ročník festivalu.