Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Budatínsky hrad navštívi Sherlock Holmes, pomôže hľadať strašidlo

Na snímke Budatínsky hrad. Foto: TASR- Erika Ďurčová

Prehliadky sa budú konať o 18.00 h, 19.00 h a 20.00 h, uviedla hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.

Žilina 3. septembra (TASR) - Budatínsky hrad v Žiline navštívi v piatok (8. 9.) počas jeho detektívnej prehliadky londýnsky detektív Sherlock Holmes. Podľa scenáristky Kataríny Maršalovej z divadelno-hravého zoskupenia Razca je dôvodom Holmesovej návštevy tajomné biele strašidlo, ktoré sa pohybuje po hrade i jeho okolí.

Vysvetlila, že grófka Šarlota je zdesená z prítomnosti strašidla, ale najmä z klebiet, ktoré sa o ňom šíria. "Vraj je to duch bývalej slúžky Aničky, ktorá zomrela násilnou smrťou a, navyše, s dieťaťom pod srdcom. Teraz sa potuluje po Budatíne a hľadá svoje nenarodené dieťa. Pre klebety prestali na hrad chodiť všetky návštevy. Najmä mladý barón Jakub, za ktorého chce grófka vydať dcéru Karolínu. Preto Šarlota neváha a napíše list anglickému detektívovi, aby prišiel a pomohol vyriešiť túto záhadu," priblížila scenár prehliadky Maršalová.

Do pátrania sa tradične môžu zapojiť aj návštevníci a za správnu dedukciu vyhrať milý darček. Prehliadky sa budú konať o 18.00 h, 19.00 h a 20.00 h, uviedla hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.