Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Budúci právnici vzdelávajú odsúdených o práve

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Lektormi vzdelávania sú tradične študenti 3. ročníka bakalárskeho štúdia a 1. ročníka magisterského štúdia na Právnickej fakulte UPJŠ v Košiciach.

Košice 9. marca (TASR) – Právnická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach v spolupráci s Ústavom na výkon väzby (ÚVV) a výkon trestu odňatia slobody Košice (ÚVTOS) rozbieha od dnes ďalší cyklus programu, ktorý je zameraný na vzdelávanie odsúdených o práve. TASR o tom informovala hovorkyňa UPJŠ v Košiciach Mária Hrehová.

Lektormi vzdelávania sú tradične študenti 3. ročníka bakalárskeho štúdia a 1. ročníka magisterského štúdia na Právnickej fakulte UPJŠ v Košiciach, ktorí navštevujú praktický predmet pod názvom Street Law klinika a ktorého súčasťou je aj vzdelávanie odsúdených o práve. V januári tohto roka bol jeden z takýchto cyklov ukončený pre skupinu 12 až 15 odsúdených v ÚVV a ÚVTOS Košice a ÚVTOS Košice-Šaca.

"Skúsenosť s výučbou odsúdených vo väznici mi dala naozaj veľa. Bola to príležitosť ako prísť do kontaktu s určitou špecifickou skupinou ľudí, s ktorou sa nemáme možnosť bežne stretávať. Je to skvelá možnosť pre študentov - lektorov, ktorí si musia každú hodinu starostlivo pripraviť, musia sa naučiť správne odovzdať vedomosti niekomu inému a vycibriť si svoju argumentáciu a prezentáciu," podelila sa o svoje skúsenosti študentka prvého ročníka Diana Šebestová.

"Program vzdelávania odsúdených má niekoľko cieľov, a to zvyšovať právne vedomie odsúdených vo výkone trestu, a tým napomáhať odsúdeným k ich začleneniu do spoločnosti po výkone trestu odňatia slobody a odbúravať vzájomné predsudky medzi odsúdenými vo výkone trestu a ostatnou spoločnosťou, v tomto prípade najmä budúcimi právnikmi," uviedla Hrehová s tým, že využívaním interaktívnych postupov vo vzdelávaní odsúdení získavajú nové zručnosti riešiť sami jednoduché právne problémy v každodennom živote, ako napríklad prijímanie do zamestnania, ukončenie pracovného pomeru, vzťahy medzi manželmi, vzťahy medzi rodičmi a deťmi a podobne. Majú tiež možnosť diskutovať o svojich právach, povinnostiach a zodpovednosti a zlepšujú si svoj ústny a písomný prejav.

Street Law klinika alebo Právna klinika pre vybrané komunity, ktorá je súčasťou klinického právneho programu na Právnickej fakulte UPJŠ v Košiciach a ktorá vzdelávanie odsúdených zastrešuje, je zameraná na rozvíjanie kľúčových právnických schopností u študentov práva a ponúka im praktickú skúsenosť s prácou s ľuďmi už počas štúdia na právnickej fakulte.

„Na výučbu klinických právnych predmetov má Právnická fakulta UPJŠ v Košiciach zriadenú samostatnú učebňu - Kanceláriu právnych kliník a pre potreby realizácie simulovaných súdnych pojednávaní osobitnú pojednávaciu miestnosť,“ dodala hovorkyňa univerzity.