Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Budúci školský rok by v Handlovej malo byť menej prvákov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zápisu sa zúčastnia deti, ktoré do 1. septembra tohto roka dovŕšia šesť rokov ako i tie, ktoré mali tento školský rok odloženú povinnú školskú dochádzku.

Handlová 11. marca (TASR) - Základné školy (ZŠ) v Handlovej by malo budúci školský rok navštevovať menej detí ako ten aktuálny. Predpokladá to handlovská radnica. TASR o tom informovala vedúca Spoločného školského úradu v Handlovej Jaroslava Maslíková.

"Podľa našich predpokladov by sa zápisu malo zúčastniť približne 165 chlapcov a dievčat. V minulom roku sa zápisu zúčastnilo dovedna 184 detí," uviedla Maslíková.

Zápisu sa zúčastnia deti, ktoré do 1. septembra tohto roka dovŕšia šesť rokov ako i tie, ktoré mali tento školský rok odloženú povinnú školskú dochádzku.

"V septembri 2015 otvorili handlovské školy dovedna osem tried 1. ročníka, ktorých vlani k 15. septembru navštevovalo 160 detí a jednu triedu 0. ročníka, kde bolo k tomuto termínu deväť detí," ozrejmila Maslíková. ZŠ Morovnianska cesta by mala budúci školský rok, podobne ako tie predchádzajúce, otvoriť aj nultý ročník. Ten budú navštevovať deti, ktoré k septembru dosiahli fyzický vek šesť rokov, nedosiahli školskú spôsobilosť, pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia a vzhľadom na sociálne prostredie nie je u nich predpoklad zvládnutia vzdelávacieho programu prvého ročníka ZŠ. Podmienkou prijatia je odborné psychologické vyšetrenie a odporučenie obvodného všeobecného lekára pre deti a dorast.

Zápis detí do prvých ročníkov trojice ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti Handlovej určilo mesto prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia na deň testovania žiakov deviatych ročníkov ZŠ pod názvom Testovanie 9. Tento rok budú môcť rodičia svojich budúcich prvákov zapísať do ZŠ Morovnianska cesta, ZŠ Školská a ZŠ Mierové námestie v stredu 6. apríla od 8.00 h do 17.00 h.