Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Pri obnove chaty Burda čakajú len na roztopenie snehu

Na archívnej snímke do tla zhorená chata v horskom sedle Burda v Národnom parku Muránska planina. Foto: TASR/Ján Siman

Chatu úmyselne podpálil neznámy páchateľ vlani v novembri.

Revúca 11. marca (TASR) - Na roztopenie posledných zvyškov snehu čakajú prevádzkovatelia bývalého turisticko-informačného centra Burda v Národnom Parku Muránska planina (NPMP). Ako TASR povedal riaditeľ štátnej ochrany prírody Milan Boroš, hneď ako to dovolí počasie, zorganizujú brigádu na likvidáciu požiaroviska. Chatu úmyselne podpálil neznámy páchateľ 2. novembra 2012 v podvečerných hodinách.

Drevený zrub postavili ako jednu z prestupných staníc Huculskej magistrály. Slúžil ako informačné centrum, ale tiež ako turistická útulňa. Stavba vznikla ako súčasť spolupráce Správy NPMP s viacerými subjektmi pôsobiacimi v oblasti cestovného ruchu v rámci projektu Huculská magistrála. "Len čo sa roztopí posledný sneh, pripravujeme brigádu na odstránenie požiaroviska. Vzápätí budú nasledovať aj ďalšie kroky tak, aby sme čo najskôr mohli začať s novou stavbou. Určite privítame pomoc z každej strany, či už od ľudí, ktorí prídu pracovať, alebo od sponzorov, ktorý nám pomôžu materiálne, alebo finančne. Rozhodujúce je, že napriek tomu, čo sa stalo, informačné stredisko obnovíme. Motivujú nás najmä priaznivci, ktorí si výlety v Muránskej planine obľúbili a svojou prítomnosťou nám dokázali, že takýto rozvoj cestovného ruchu v regióne je správnou cestou," povedal Boroš.

Ministerstvo vnútra SR zaregistrovalo 20. decembra 2012 občianske združenie Nová Burda-obnova turistického informačného centra Burda so sídlom v Tisovci. Jeho členovia organizujú aktivity na obnovu turistického informačného centra v súlade s Chartou trvale udržateľného turizmu v Národnom parku Muránska planina.

Chata v Muránskej planine zhorela do tla (november 2012)


Burda je križovatkou peších, konských, či cyklotrás z južnej strany dolinou Rimavy z Tisovca a zo severu dolinou Hronec zo Závadky nad Hronom. Z Fabovej hole klesajú do sedla trasy, vedúce z Pohronskej Polhory, sedla Zbojská a z Polomky. Smerom z Muránskej planiny vedú do sedla Burda turistické trasy z Nižnej Kľakovej a Sivákovej.