Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Búrka na Zemplíne poškodila strechy, na cestu popadali stromy

Na snímke je areál Zemplínskeho múzea, kde búrka zničila niekoľko stromov Foto: TASR/Roman Hanc

Najviac výjazdov hasiči absolvovali medzi 4.00 a a 7.00 hodinou. Búrka napáchala najväčšie škody pravdepodobne v Michalovciach.

Zemplín 9. júna (TASR) – Hasiči v Košickom kraji zažili rušné skoré ráno. Búrka spojená s vetrom, ktorá sa dnes prehnala Zemplínom, poškodila niekoľko striech a pováľala stromy.

Operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Štefan Puzder informoval, že hasiči najviac výjazdov absolvovali dnes medzi 04.00 a 07.00 h.

Poškodenú krytinu strechy majú ohlásenú na zdravotníckom zariadení na ulici A. Hrehovčíka v Michalovciach a na ďalšom objekte na Užhorodskej ulici.

Okrem toho je poškodená strešná krytina domu na Tyršovej ulici v Sobranciach a na dome v obci Blatné Remety. Rovnako je poškodená strecha na kostole v Porostove.

Podľa Puzdera hasiči nadránom odstraňovali popadané stromy z vozoviek na viacerých miestach v Michalovskom okrese. Dodal, že pri týchto udalostiach zatiaľ požiarnici nemali hlásené žiadne zranenia osôb. Na niektorých však zásahy okolo 08.00 h stále prebiehali.

Hasiči dnes po polnoci zasahovali i na ulici Palackého v Košiciach, kde sa pri kolízii dvoch osobných áut zranilo päť osôb. Okrem toho požiarnici v noci v Krásnej nad Hornádom likvidovali požiar osobného auta, ktoré pravdepodobne zapálila neznáma osoba.


V Michalovciach postupne odstraňujú škody po búrke

Búrka spojená so silným nárazovým vetrom, ktorá sa dnes v skorých ranných hodinách prehnala Zemplínom, pravdepodobne napáchala najväčšie škody v Michalovciach.

Primátor mesta Viliam Záhorčák pre TASR uviedol, že pri búrke došlo k poškodeniu viacerých stromov, pričom niektoré popadali na komunikácie. Na niekoľkých objektoch došlo k strhnutiu časti strešných krytín.

"Počasie sa už umúdrilo - aspoň nateraz - a zatiaľ nevidíme dôvod na vyhlásenie krízovej situácie. Naším prvoradým cieľom je sprejazdniť cesty, čo zabezpečujú pracovníci technických služieb v spolupráci s hasičmi," povedal Záhorčák.

Zdôraznil, že v meste prebieha monitoring s cieľom odhaliť škody, ktoré by mohli ohroziť obyvateľov.

Dodal, že samospráva doposiaľ nemá nahlásené žiadne zranenia osôb. Najväčšie škody na mestskom majetku pravdepodobne budú na porastoch v parku Kerta, ktorý mesto získalo do vlastníctva minulý rok.

MICHALOVCE:Búrka zničila desiatky stromov v parku Kerta a v areáli Zemplínskeho múzea



Tu bude player



Vietor strhol strechu na Psychiatrickej nemocnice

Na snímke poškodená strešná krytina na budove psychiatrickej liečebne na ulici A. Hrehovčíka
Foto: TASR/Roman Hanc
Búrka sprevádzaná silným nárazovým vetrom strhla aj strechu na budove Psychiatrickej nemocnice na ulici A. Hrehovčíka v Michalovciach. Vedenie zariadenia už prijalo niekoľko oparení na zabezpečenie chodu nemocnice.

"Silný vietor strhol asi 1600 štvorcových metrov strešnej krytiny a časť dreveného krovu zo šesťpodlažnej budovy. Časť spadla dolu, niečo však zostalo visieť na objekte. Tie najkritickejšie kusy odstránili hasiči, zvyšok budeme musieť zlikvidovať, keď zoženieme techniku," povedal TASR riaditeľ Psychiatrickej nemocnice Michalovce, n. o., Vladimír Lesník.

Zdôraznil, že od rána zasadal krízový štáb, ktorý prijal niekoľko opatrení. V prvom rade išlo o bezpečnosť pacientov a zamestnancov nemocnice.

"K zraneniu osôb našťastie nedošlo. Museli sme však presťahovať pacientov z niektorých izieb, pretože bol silný dážď a niekde začalo zatekať," uviedol Lesník. Nútení boli prijať aj také opatrenia, ktoré zamedzia pacientom vyjsť z budovy, nakoľko by hrozilo nebezpečenstvo úrazu.

"Kusy oplastovaných plechov a časti dreveného krovu sú porozhadzované okolo budovy, tie musíme postupne odstraňovať. Rovnako až do odvolania platí zákaz vstupu do areálu aj pre návštevy," doplnil riaditeľ a pripomenul, že tieto opatrenia budú platiť minimálne do pondelka (11. 6.).

Podľa Lesníka teraz musia zabezpečiť prekrytie strechy tak, aby nedochádzalo k zatekaniu do budovy a mohli v zariadení realizovať v plnom rozsahu zdravotnú starostlivosť. Škody na majetku zatiaľ nevyčíslili, bez záchranných prác však môžu podľa riaditeľa dosiahnuť 200.000 eur.

MICHALOVCE:Búrka strhla strechu na budove psychiatrickej liečebne



Tu bude player