Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Fixná zložka ceny vody v rodinných domoch bude rovnaká

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V prípade Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) je to deväť eur bez DPH za pitnú vodu a rovnaká suma je aj za odpadovú vodu.

Bratislava 24. januára (TASR) – Všetky domácnosti v rodinných domoch by mali spadať do tarifnej skupiny T1 a za fixnú zložku ceny vody zaplatiť rovnako. V prípade Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) je to deväť eur bez DPH za pitnú vodu a rovnaká suma je aj za odpadovú vodu. Po zavedení dvojzložkovej ceny vody sa totiž vyskytli aj prípady, keď niektoré rodinné domy z dôvodu väčšieho priemeru vodomeru spadali do tarifnej skupiny T2, kde je fixná zložka ceny v BVS za pitnú vodu ročne 150 a za odpadovú vodu 120 eur bez DPH.

Vodárňam na Slovensku prišlo minulý týždeň usmernenie z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), v ktorom ich vyzýva, aby pri zaraďovaní odberných miest do tarifných skupín prihliadali aj na spotrebu konkrétneho odberateľa a nedržali sa striktne veľkosti v súčasnosti namontovaného vodomeru. "Zavedeniu dvojzložkovej ceny nepredchádzalo namontovanie vodomerov, ktoré by zodpovedali v súčasnosti existujúcej spotrebe. V praxi tak vznikli niektoré anomálie," píše v usmernení ÚRSO. Do tarifnej skupiny T1 budú podľa neho zaradené rodinné domy – domácnosti, do T2 menšie bytové domy a do T3 väčšie bytové domy. "Odberné miesto rodinný dom - domácnosť, nemôže byť zaradené do vyššej tarifnej skupiny ako T1 a rovnako ani bytový dom do tarifnej skupiny vyššej ako T3," uvádza úrad.

BVS z celkového počtu asi 116.000 odberných miest eviduje niekoľko stoviek prípadov rodinných domov, ktorých vodomer je väčší, než je potrebné a spadali tak do vyššej tarifnej skupiny. "Tieto pripojenia vychádzali historicky, či už na základe žiadostí zákazníkov alebo podľa projektovej dokumentácie," uviedol pre TASR riaditeľ pre stratégiu a rozvoj BVS Radoslav Daniš. V prípade, že do kategórie T1 spadali aj malé bytovky, ostanú v tejto kategórii aj naďalej. Z celkového počtu odberných miest BVS spadá 105.000 do tarifnej skupiny T1. Tento počet bude ešte navýšený o rodinné domy, spadajúce prvotne do skupiny T2.

Jeden zo zástupcov minoritných akcionárov BVS Miroslav Dragun v pondelok (23.1.) upozornil, že fixná zložka ceny vody v BVS je v kategórii T2 najvyššia spomedzi všetkých vodárni na Slovensku. "Pri Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti je napríklad na úrovni 26 eur. Je tam jasný nepomer," skonštatoval.

Daniš považuje porovnávanie fixných zložiek cien v jednotlivých vodárňach za skresľujúce, pretože to nevypovedá jasne o celkovej cene vody. "BVS využila možnosť, ktorú jej ponúkala vyhláška, kde fixný poplatok môže byť nastavený do výšky 10 percent výnosov. Pokiaľ máme vyšší fixný poplatok, tak zákazník to pocíti na nižšej variabilnej zložke ceny," vysvetlil. Ako podotkol, ostatné vodárenské spoločnosti pravdepodobne pri cenotvorbe na fixnej zložke použili nižšie percento, ale alikvotne zvýšili cenu variabilnej zložky. BVS tvrdí, že ak sa fixný poplatok v kategórii T2 rozráta na celkový počet bytových jednotiek, tak zákazníci zaplatia približne rovnako ako odberatelia spadajúci do kategórie T1.

BVS zaviedla dvojzložkovú cenu vodného a stočného pre svojich odberateľov od 1. januára. Táto zmena vychádza z vyhlášky ÚRSO a má priniesť spravodlivejšie prerozdelenie nákladov medzi všetkých odberateľov. Dvojzložkovú cenu tvorí variabilná zložka (za množstvo dodanej vody a množstvo vyprodukovanej odpadovej vody) a fixná zložka (za služby súvisiace s pripojením).