Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Dobrovoľní hasiči z Bystričian majú k dispozícii nový defibrilátor

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Prístroj dostali do daru od Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).

Bystričany 21. augusta (TASR)- Dobrovoľní hasiči z Bystričian (okres Prievidza) majú k dispozícii nový defibrilátor. Prístroj dostali do daru od Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), informovala Barbora Jánošková z Úradu TSK.

"Defibrilátor, ktorý sme dostali, nebude využívaný iba priamo v obci, ale aj v rámci regiónu, od Novák po Partizánske," uviedol predseda Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Bystričany Juraj Barta, ktorý je zároveň predsedom Územnej organizácie Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR v Prievidzi. Členovia DHZ podľa neho ešte prejdú školeniami, aby sa s jeho fungovaním oboznámili, nakoľko v ich výbave je novinkou.

"Keďže bystričianski dobrovoľní hasiči sú v rámci kategorizácie DHZ v skupine A, k ich povinnostiam patrí aj povinnosť raz do mesiaca absolvovať školenie. Jeho súčasťou je aj zdravotná príprava, s obsluhou defibrilátora by tak nemali mať problém," skonštatovala Jánošková.

Miestny hasičský zbor sa skladá z dvoch častí. Jednou je občianske združenie DHZ Bystričany, ktoré združuje 142 ľudí. V rámci zboru existuje ešte zásahová jednotka, ktorá má oprávnenie chodiť na výjazdy. Tá pozostáva z 22 ľudí, vyškolených vyraziť v ktorúkoľvek hodinu. "Je to tím veľmi zodpovedných a obetavých ľudí, ktorí dokážu zareagovať na každú situáciu, ktorá sa v dedine vyskytne," vyzdvihol členov DHZ Bystričany starosta obce Vojtech Bartoš.

Nový defibrilátor dostali dobrovoľní hasiči do daru uplynulý víkend počas osláv pri príležitosti 630. výročia prvej písomnej zmienky o obci. Prístroj je jedným z deviatich, ktoré TSK postupne plánuje odovzdať vybraným DHZ v kraji.