Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Bývalé letovisko Modra-Harmónia bude 59. významným lesníckym miestom

Na snímke pohľad z rozhľadne na Veľkej homoli (709 m n. m.) v Malých Karpatoch nad mestom Modra 8. marca 2019. Foto: TASR/Dano Veselský

Dnes má Harmónia charakter chatovej oblasti a rekreačného zázemia neďalekej Bratislavy.

Zvolen/Modra 20. apríla (TASR) - Bývalé klimatické letovisko v Modre-Harmónii vyhlásia za 59. významné lesnícke miesto. Stane sa tak vo štvrtok 27. apríla o 14.00 h pred budovou tamojšieho bývalého lesného úradu. Informuje o tom Lesnícke a drevárske múzeum (LDM) vo Zvolene, ktoré tento dlhodobý projekt štátneho podniku Lesy SR realizuje.

Ako LDM uvádza, pred 155 rokmi začal vtedy čerstvo zvolený správca modranských lesov Alexander Filípek v okolí svojho lesného úradu, v mieste, kde lesy Malých Karpát prechádzali do poľnohospodárskej krajiny, budovať lesné chodníky, mostíky cez potok a odpočívadlá s lavičkami. "Lokalita už predtým pre svoju malebnosť známa ako Harmónia sa stala ešte príťažlivejšou a vyhľadávanejšou obyvateľmi Modry aj širšieho okolia a svoju históriu tak začalo písať dnes už bývalé klimatické letovisko Harmónia," približuje históriu miesta LDM. "Harmónia sa aj Filípkovým pričinením stala jednou z prvých lokalít u nás, kde človek upriamil svoju pozornosť na rekreačný a liečebný potenciál lesa," dodáva.

Keď postupný rast počtu návštevníkov nastolil otázku ubytovacích možností, rozhodlo sa Mestské zastupiteľstvo v Modre vybudovať pre letných hostí v mestských lesoch ubytovne. Štatút letoviska získala Harmónia v roku 1888 a v tom istom roku bola postavená aj prvá vila nesúca meno Harmónia. Čoskoro ju nasledovali ďalšie: Ilona, Irén, Anna či Natália.

Letovisko zažilo vzlety aj pády. Zažilo obdobia rozvoja v časoch hospodárskej konjunktúry aj stagnáciu a úpadok v časoch spoločenských kríz. Časom sa menil aj jeho charakter od letoviska cez rekreačnú oblasť k osade s trvalo obývanými domami. Dnes má Harmónia charakter chatovej oblasti a rekreačného zázemia neďalekej Bratislavy.

Projektom Významné lesnícke miesta upozorňujú Lesy SR verejnosť na lokality významné z pohľadu lesníckej minulosti i súčasnosti. Sú medzi nimi lesnícke technické stavby, architektúra, obnovené lesné porasty, lokality dokumentujúce pokrokové prístupy k obhospodarovaniu lesa, miesta späté s osobnosťami lesníctva a podobne.