Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bývalé spolužiačky prezentujú svoje práce na výstave MY4

Na snímke vankúše z výstavy MY4. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Výstavu si bude môcť verejnosť prezrieť v žiarskom mestskom kultúrnom centre (MsKC) od štvrtka 26. novembra do 24. januára 2016.

Žiar nad Hronom 24. novembra (TASR) – Spolu majú 200 rokov, sú spolužiačky z ekonomickej školy a v tomto roku každá oslavuje malé okrúhle jubileum. Reč je o štyroch ženách, ktoré stoja za autorskou výstavou výtvarných prác MY4 - Od čísel k remeslu. Výstavu si bude môcť verejnosť prezrieť v žiarskom mestskom kultúrnom centre (MsKC) od štvrtka 26. novembra do 24. januára 2016. TASR o tom informovala Alena Kršiaková z MsKC.

So svojou textilnou tvorbou sa na výstave prezentuje Gabriela Kaštierová, ktorá sa venuje šitiu tašiek. Pri ich výrobe používa rôzne materiály ako bavlnu, ľanové plátno, modrotlač, ale aj rifľovinu. Ako sama hovorí, šitie je pre ňu potreba kreatívnej činnosti ako protipól k účtovníctvu, ktoré robí ako svoju prácu 20 rokov.

Svoje patchworkové diela na výstave prezentuje Jana Kapustová. Aj keď sa ručným prácam venovala už od mladosti, naplno sa šitiu patchworku začala venovať po tom, čo stratila po 20 rokoch prácu v miestnom závode. „Nakúpila som si knihy, nový šijací stroj a začala skúšať rôzne postupy. Väčšinou šijem pre priateľov, nielen vankúšiky a deky, ale aj obrusy a gobelíny,“ priblížila.

Tvorbou dekoratívnych, úžitkových vecičiek ako háčkované a šité hračky a tašky sa venuje ďalšia z vystavovateliek Iveta Drugdová. K ručným prácam mala vzťah už od detstva, neskôr začala háčkovať, pliesť. „Na rad prišlo šitie nedostatkového tovaru na základe strihov z vtedajšieho podpultového časopisu Burda, ktorý vychádzal v nemčine a neskôr v ruštine,“ hovorí o svojej záľube.

Štvoricu vystavovateliek uzatvára Zuzana Beňová, ktorá sa venuje pečeniu medovníkov a ich zdobeniu. „Medovníčky robím len ako hobby pre moju rodinu a mojich známych,“ uviedla s tým, že výstava MY4 je pre ňu jej prvou.