Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Bývalý stavbár sa venuje šitiu krojov, šofér pletie korbáče

Šarišská obec Krásna Lúka, okres Sabinov. Na snímke 80-ročný dôchodca Bartolomej Kušnír sa venuje šitiu krojov. Foto: TASR/Milan Kapusta

Dôchodca Emil Novysedlák pracoval kedysi ako vodič autobusu a pred 30 rokmi našiel záľubu v pletení korbáčov.

Krásna Lúka 19. apríla (TASR) – Ľudovú kultúru, zvyky a tradície, ktoré sú špecifické pre oblasť Šariša, pomáha v obci Krásna Lúka, okres Sabinov, udržiavať aj 80-ročný dôchodca Bartolomej Kušnír. Tí, čo ho po prvý raz navštívia, sa čudujú, akú záľubu si našiel. Každý jednoducho musí uznať, že je zvláštne, ak chlap, ktorý celý život robil tvrdo na stavbách, vo voľnom čase šije kroje.

Nie je však tajomstvom, že pár mesiacov sa učil aj za krajčíra, ale zo školy musel odísť, lebo krajčírstvo sa rušilo.

"Moja mama šila dakedy kroje a mňa do toho zasväcovala. Na 'rejdovy tanec' si u nás dievčatá dávajú ušiť kroj, lebo isť do požičovne, to stojí kopu peňazí, a takto majú vlastný, už im zostane na pamiatku," vysvetľuje pán Bartolomej.

Dodáva, že jeho kroje nie sú len v Krásnej Lúke, ale šil aj do okolitých obcí a niekoľko ich je aj v zahraničí, možno aj za morom.

"Keď sa to prestane robiť, tak všetko zanikne a nikto si nič nebude pamätať. Tu sa niekedy všetko slávnostné robilo v krojoch. Svadby, Vianoce, Veľká Noc, cirkevné sviatky, všetko muselo byť s takouto parádou," spomína si dôchodca.

Usmieva sa, že každý sa mu čuduje, či sa mu to chce robiť, lebo to je náročné aj na oči. Pán Bartolomej totiž košele nielen šije, ale aj vyšíva podľa toho, aké vzory sa kedysi nosili v okolí. Bohato zdobené sú hlavne "party" ozdoby hlavy, ktoré nosili tamojšie dievčatá.

Emil Novysedlák pracoval kedysi ako vodič autobusu

Dôchodca Emil Novysedlák pracoval kedysi ako vodič autobusu a pred 30 rokmi našiel záľubu v pletení korbáčov.

"Boli sme na nejakom zájazde na západnom Slovensku a tam som videl, ako jeden báčik plietol korbáče z vŕbového prútia. Tak som to skúsil, je to taký dobrý relax a už mi to zostalo," hovorí dôchodca.

Hoci sa v Krásnej Lúke na Veľkonočný pondelok zvyklo vždy len oblievať dievčatá, pánovi Novysedlákovi sa podarilo asi do obce zaviesť aj nový zvyk. Vraví, že to nie je pravidlom, ale dnes stretá chlapcov po dedine aj s korbáčmi.

Dôchodca ich od zimy upletie desiatky rôzneho druhu a dĺžky. Používa pri tom prútie, ktoré rastie na voľných priestranstvách popri cestách či pod lesom. Hovorí, že to nie je nič ťažké, človek si pri tom oddýchne a dnes to pomaličky učí aj svojho malého vnuka.
Šarišská obec Krásna Lúka, okres Sabinov. Na snímke dôchodca Emil Novysedlák našiel záľubu v pletení prútených veľkonočných korbáčov.
Foto: TASR/Milan Kapusta

Pán Novysedlák si už ani nespomína, koľko korbáčov za celý život uplietol, ale vie, že sa dostali ďaleko od jeho domova. V Krásnej Lúke má hádam od neho korbáč každý. Naposledy každý člen volebnej komisie, ktorý počas nedávnych prezidentských volieb dozeral na bezproblémový priebeh voľby hlavy štátu, odchádzal domov s veľkonočným korbáčom.

"Išiel som voliť a zobral som len tri, vedel som, že tam sedí susedova nevesta. Ale keď som ich spočítal, koľko ich tam je, tak som sa vrátil a priniesol som ďalšie. Nakoniec som obdaroval všetkých dvanásť a povedal som, že to majú na pamiatku, a nie na voličov," hovorí so smiechom dôchodca.