Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

CABADAJ: Na stránkach Orla tatranského debutovali desiatky literátov

Peter Cabadaj Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Zdôraznil, že u mladých tvorcov sa dá pomerne rýchlo vypozorovať básnický alebo prozaický talent

Martin 16. októbra (TASR) – Slovenský literárny ústav Matice slovenskej (MS) v Martine poskytuje mladým literátom každoročne priestor v súťažiach Matičná esej a O cenu Jána Červeňa.

Podľa vedeckého tajomníka MS Petra Cabadaja je Matičná esej vždy venovaná výročiu výraznej osobnosti našich národných dejín. "Tento rok sme vyhlásili Vajanského esej. Z minulých rokov máme skúsenosť, že nám prišlo množstvo veľmi kvalitných textov. Najmä z radov vysokoškolákov, pôsobiacich či už na Slovensku alebo v Česku. A bolo z čoho vyberať. Je to pre mňa dôkaz a zároveň argument, že aj dnešná mladá generácia študentov má k našej minulosti vzťah. A vie ju dokonca reflektovať zaujímavým literárnym spôsobom," podotkol Cabadaj.

Doplnil, že víťazovi literárnej súťaže O cenu Jána Červeňa vydávajú v rámci edície Modrá katedrála jeho samostatnú debutovú knihu. "Už vyšli dve debutové knihy. Boli to zbierky básní, na budúci rok vyjde próza. Snažíme sa takto motivovať našich mladých kolegov, spolupracovníkov, aby písali. A vytvárame im predpoklady na to, aby mohli ďalej umelecky, literárne, ale aj odborne rásť," povedal vedecký tajomník MS.

Mladej literatúre, umeniu a spoločnosti je podľa neho venovaný časopis Orol tatranský, ktorý je prílohou Slovenských národných novín. "Na stránkach orla už debutovalo niekoľko desiatok mladých slovenských básnikov, prozaikov, esejistov, ale aj výtvarníkov či fotografov. Sú tu možnosti publikačné, priestorové, je tu záujem, spätná väzba, spolu komunikujeme. Je tu veľa literárnych súťaží, na ktoré chodievame ako porotcovia. Takže, tá klíma pre mladú literatúru na Slovensku je dobre nastavená. A záleží iba na mladých ľuďoch, či budú ďalej pokračovať v rozvíjaní svojho literárneho alebo umeleckého talentu," uviedol Cabadaj.

Zdôraznil, že u mladých tvorcov sa dá pomerne rýchlo vypozorovať básnický alebo prozaický talent. "Keď s talentovanými ľuďmi komunikujeme, radíme im písať, písať, písať. Pokiaľ neprestanú a budú pokračovať, určite budú na tom talente pracovať a postupne sa profilovať. Sú tu aj grafomani, aj ľudia, ktorí si svojim spôsobom niečo písaním dokazujú. Ale sú tu aj ľudia, pre ktorých je písanie vnútorná potreba. To znamená, reagovať na dianie okolo seba, ale aj v sebe formou písaného slova. Či už prozaického alebo básnického," dodal vedecký tajomník MS.

Za veľmi dobré považuje, že diferenciácia literárnej obce na Slovensku na najvyššej úrovni sa neprejavuje nižšie. "Z môjho pohľadu je dôležité, že na Slovensku fungujú literárne kluby, mladí autori sa majú kde združovať, majú kde publikovať. Na podujatiach, kde chodievame a sme odbornými garantmi, máme vždy publikum dostatočne početné, vnímavé a zvedavé. To znamená, mladí autori nie sú zaťažení kadejakými stereotypmi, hádkami, diskusiami, ktoré nikam nevedú. Venujú sa tvorbe a majú priestor sa prezentovať. A to je pre mňa najpodstatnejší vklad mladých ľudí do súčasného procesu pulzovania našej modernej literatúry," uzavrel Cabadaj.