Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Obecné vinohrady v Čajkove dva roky po sebe potrápili silné mrazy

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Pre jarné mrazy prišla firma minulý rok o dve tretiny úrody, tento rok postihli jarné mrazy zhruba polovicu miestnych, nižšie položených vinohradov.

Čajkov 30. septembra (TASR) - Vinohrady firmy Muráni Víno Čajkov v okrese Levice už druhý rok po sebe trápili mimoriadne silné mrazy. Ako TASR informoval spolumajiteľ spoločnosti Michal Muráni, pre jarné mrazy prišla firma minulý rok o dve tretiny úrody, tento rok postihli jarné mrazy zhruba polovicu miestnych, nižšie položených vinohradov.

Okrem toho zimné mrazy na úrovni mínus 30 stupňov Celzia poškodili kry, ktoré sa už nebudú dať obnoviť, jedine nanovo vysadiť. "Je to pre nás ako poľnohospodárov od počasia rana pod pás. Priemerná úroda je u červených sort desať ton na hektár a osem ton na hektár u bielych sort, tento rok zhruba polovica," povedal Muráni.

Napriek nepriazni počasia spoločnosť štyri roky po sebe zdvojnásobila svoju produkciu. "Tá je na úrovni približne 20.000 fliaš, pričom bieleho vína produkujeme o niečo viac ako červeného. Fľaškovať sme začali v roku 2012, odvtedy sa naša produkcia vďaka zákazníkom, ktorí si obľúbili poctivé domáce víno, zvyšuje. Tento rok sa nám podarilo zakúpiť nový pneumatický lis, ktorý je veľmi šetrný, keďže z hrozna pri nižšom tlaku umožňuje vyťažiť maximum šťavy. Takisto šetrný odstopkovač, ktorý oddelí bobule od strapiny. Oba stroje, ktoré sú z nerezu, výrazne zvýšili kvalitu a efektivitu v našej produkcii," vyjadril sa spolumajiteľ spoločnosti.

V roku 2008 firma požiadala o dotáciu z eurofondov na reštrukturalizáciu vinohradov, na vyklčovanie starých a výsadbu nových koreňov. "Tú sme aj dostali a aj sme to spravili. Ešte v tom roku sme vysádzali a v súčasnosti máme vinohrady na rozlohe desať hektárov, na výsadbu máme pripravené ďalšie štyri hektáre. V minulosti sme boli najmä dodávateľmi hrozna, ale stále viac nášho hrozna spracúvame sami," dodal vinohradník.

Firmu založili Murániovci v roku 1993, ale vo vinohradoch pracujú už päť generácií dozadu. "Prvá písomná zmienka, ktorá spája našu rodinu s vinohradníctvom, pochádza zo súpisu čajkovských vinohradov, ktorý bol vytvorený dňa 14. 9. 1762. Začiatkom 90. rokov sme obhospodarovali približne jeden hektár vinohradov a väčšinu hrozna sme kupovali. Čo sa týka druhov vín, v ponuke máme biele odrodové vína Rizling rýnsky, Rulandské šedé a Sauvignon, z červených vín to je Frankovka, Alibernet, Rulandské modré a každoročne výborný Dunaj. Z ružových vín to je Frankovka modrá a Cabernet Sauvignon," pripomenul Muráni.

Vinohrady Murániovcov zapúšťajú svoje korene do tufových a andezitových sopečných vyvrenín v Čajkovskom chotári, konkrétne v lokalitách Deberča, Rýľovka a Sádovie na úpätí južných svahov Štiavnických vrchov. "Pôdny profil sa nazýva Terroir Tekov, ten označuje víno, ktoré pochádza z južných svahov Štavnických vrchov alebo priľahlej Ipeľskej pahorkatiny. Je to severná hranica pestovania viniča v strednej Európe. Naša firma je jedným z ôsmich zakladajúcich členov združenia Terroir Tekov," ukončil.